Cégvilág

Nyoma vész az EMFESZ Erőműnek

Nem minden látványos gázpiaci terv érik be, jól mutatja ezt néhány magyarországi eset.

Lassan feledésbe merül két olyan társaság neve, amelyeket a hazai gázpiac meghatározó cégeinek szántak, de a látványos tervekből nem lett semmi. Az egyik a Közép-európai Erőmű Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft., a másik az MFB Földgázkereskedő Zrt.

A Közép-európai Erőmű Kft.-t az EMFESZ Kft. 2007-ben arra hozta létre – még EMFESZ Erőmű Kft. néven –, hogy Nyírtass közelében megépítse az ország legnagyobb, 2400 megawatt teljesítményű erőművét. Összehasonlításképpen: ugyanekkora lesz a két új (5. és 6.) nukleáris blokkból álló Paks II. erőmű, a ma működő paksi atomerőmű „csak” 2000 megawattos, és minden más erőművünk ennél is kisebb. A 430 milliárd forintból tervezett nyírtassi gázüzemű létesítményt az EMFESZ gázkereskedőnek is szállító ukrajnai Roszukrenergo látta volna el Ukrajnából hozott gázzal. Ám az EMFESZ működése 2011-ben ellehetetlenült.

Az EMFESZ a 2010-es eladása után indult viták és perek sorozata nyomán került lejtőre. Eladásáról ugyanis addigi tulajdonosa, a ciprusi Mabofi nem tudott, így jóvá sem hagyhatta, és vissza akarta állítani az eredeti állapotot. Az EMFESZ új tulajdonosa a svájci RosGas AG lett, amely megvette tőle az EMFESZ Erőművet, majd a nevét Közép-európai Erőmű Kft.-re változtatta. A projektcég felszámolása 2014-ben indult, és 2017. március 24-én emelkedett jogerőre. A Nyírtassra álmodott erőmű jövője – legalábbis tervezett működésének első éveiben – egyébként sem volt ígéretes. A 2008-ban beköszöntő válság miatt ugyanis az európai gázerőművek többsége kényszerpihenőre ment, működési feltételeik csak 2016-tól javultak. Az EMFESZ mindazonáltal jó iskola volt: a szétesett társaság több dolgozója bekerült az állami Főgáz Zrt. menedzsmentjébe, volt, aki előtte a Magyar Földgázkereskedőnél, illetve a MET-nél is szolgált, magas beosztásban.

Az MFB Földgázkereskedő Zrt.-t (MFBK) pedig a meghatározó súlyú állami földgázkereskedőnek szánták 2014-es megalapításakor. A számára kiszemelt feladatokat azonban akkor is és most is az MVM csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő látja el, ezért a tétlenül létező és csak költséget generáló MFBK-nak új teendő után kellett néznie. 2015 végétől az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-n belül kerestek számára – akkori közlés szerint – versenypiaci feladatot. A közműholding azonban a napokban továbbadta a gázkereskedőt az ENKSZ Északi Áramhálózati Vagyonkezelő Zrt.-nek, Juhász Péter helyett pedig Stark Istvánt állította az élére. Neve alapján az ENKSZ Északi Zrt. a közműholding leányvállalata, bár ezt sem az Igazságügyi Minisztérium honlapján található cégbejegyzés, sem az Opten adatbázisa nem írja.

Az EMFESZ Erőműhöz és az MFB gázcégéhez hasonló lendülettel indult a Nabucco Magyarország Kft. és a Déli Áramlat Zrt. is. Az előbbi orosztól eltérő, az utóbbi orosz gázt szállító vezeték építésére és üzemeltetésére jött létre, de mindkét projekt elakadt. A Nabucco Kft.-t tavaly júniusban már törölték, a Déli Áramlat még létezik.

emfesz Met MFSZ MFB Földgázkereskedő Zrt. mfbk Közép-európai Erőmű Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Kapcsolódó cikkek