Cégvilág

Óvatos optimizmus uralja a magyar napenergia-piacot

A magyar napenergia piac résztvevői optimisták a napenergia hasznosításának jövőjét illetően, de úgy vélik a piac fejlődéséhez kiegyensúlyozott szabályozás szükséges.

A magyar napenergia-piac résztvevői optimisták a hasznosításának jövőjét illetően, és nem csak az uniós támogatásoktól vagy a technológia árának csökkenésétől várják a piac fejlődését, hanem a szabályozási környezet stabilitásától is – derül ki a MANAP Iparági Egyesület legfrissebb felméréséből.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Eszerint Magyarországon a napenergiával foglalkozó cégek aktuális és jövőbeni piacát az óvatos optimizmus jellemzi: a jelenlegi piaci helyzetben a tagok 41 százaléka szerint növekszik, egyharmaduk stabilnak látja cége helyzetét. Messzebbre tekintve viszont az optimizmus megtorpanni látszik, 3-5 éves távlatban már a határozottan optimisták (22 százalék), míg az enyhén optimisták aránya 44 százalék.

Az iparág szabályozási környezetét a túlnyomó többség (85 százalék) közepesnek, vagy annál is rosszabbnak tartja, egyharmaduk kifejezetten negatív véleménnyel bír. Márpedig a napenergia terjedésének legnagyobb gátja a tagok 71 százaléka szerint a szabályozási környezet, mivel a vevők/piac informáltsága és a technológia ára csak a tagok negyede szerint akadályozó tényező. A napenergia elterjedésében a tagok többsége szerint az adók, díjak csökkentése jelentené a legnagyobb könnyítést, ezt követi az állami támogatások és általában a finanszírozási környezet javítása, az uniós pályázati rendszerjavítása viszont csak az utolsó a sorban.

Ami a konkrét területeket illeti, rövid- és középtávon (1-5 év) a felmérésben részt vett tagok a kisebb naperőművek (500 kW-ig), és a 10-50 kW-os közületi háztartási kiserőművek (HMKE) piacának bővülésében bíznak leginkább, majd a nagyobb teljesítményű naperőművek (500 kW felett) és alakossági HMKE kategóriája következik. Hosszú távon már a lakossági HKME és a naperőművek (nagyobbak és kisebbek is) piacán számítanak a tagok bővülésre.

napenergia optimizmus nap
Kapcsolódó cikkek