Cégvilág

Cégformát vált a Széles-vállalat

Zártkörű részvénytársasággá alakul a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó autóalkatrész-gyártó.

Zártkörű részvénytársasággá alakul a Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó autóalkatrész-gyártó, az Ajkai Elektronikai Gyártó és Szolgáltató Kft. A Suzuki-beszállítócég társasági formájának változtatásáról már decemberben döntöttek, de a létesítő okiratot csak áprilisban fogadták el. Az átalakulási vagyonmérleg-tervezet szerint a jegyzett tőke 18 millióról félmilliárd forintra nő. A zrt. 580 millió forint saját tőkével és bő 1,2 milliárd forint kötelezettségállománnyal bír az induláskor.

Az Ajkai Elektronika közvetlen tulajdonosa a Széles Gábor érdekeltségében lévő, tavaly 12 milliárdos forgalmat realizált Műszertechnika-Holding Zrt. Széles a Napi.hu toplistáján a hatodik helyen áll 112 milliárd forintra becsült vagyonnal.

A most zrt.-vé váló autóalkatrész-gyártó cég története a Videoton privatizációjáig nyúlik, akkor a Műszertechnika-Holding szervezte újjá az Ajkai Elektronikai Kft.-t. Utóbbiból 2008-ban kivált az AE-Plasztik Kft., s azóta önállóan gyártja a műanyag fröccsöntött és szerelt alkatrészeket. Tavaly az AE-Plasztik is zrt.-vé alakult, egykori „anyacégéhez” igen hasonló kondíciókkal: alaptőkéje akkor 500 millió forint, saját tőkéje 568 millió, kötelezettségállománya pedig 1,1 milliárd volt. A műanyagos cég 2015-ben 4,5 milliárd forint árbevétel mellett 207 milliós nyereséget mutatott ki, az Ajkai Elektronika pedig 3,6 milliárdos forgalmat és 163 millió forint nyereséget könyvelt el.

A két autóipari beszállító tavaly 168 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott kapacitásbővítésre a Nagyvállalati beruházási támogatás programban. Az ajkaiak egy 480 millió forintos autóalkatrész-gyártó gép beszerzését és 33 új munkahely létesítését ígérték.

Széles Gábor Ajkai Elektronika
Kapcsolódó cikkek