Cégvilág

A fejlesztések hoznak sikert a strandoknak

A mostani hétvége lesz az első, amikor a legtöbb fürdő már közel teljes kapacitással működik, a döcögősen induló strandszezont számottevő jegyáremelés viszont nem árnyékolja be.

A legtöbb fürdőbe a tavalyi, de legfeljebb 10 százalékkal vagy annál kisebb mértékben megnövelt árú jeggyel lehet az idén bejutni, utóbbit is jellemzően a garantált bérminimum emeléséhez szükséges fedezet biztosítására. Az előszezon nagy része már elúszott az időjáráson, a legkorábban kinyitott strandokon a nyitógála túlzottan szűk körűre sikerült. Nem volt ez másként tavaly sem, az előző május hasonlóan indult, vagyis időarányosan nem keletkezett kevesebb bevétel a szabadtéri fürdőkben, mint a bázisidőszakban – értékelte az elmúlt hétvégék tapasztalatait Hegyi Ákos, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

A vizes világbajnokság miatt fokozott figyelem irányul a fürdőkre, noha a hazai létesítmények többségét nem érinti közvetlenül a nyári programsorozat – még a budapestieket sem. Egyes fürdőkben előfordulhatnak a felkészülések és edzések miatt részleges lezárások, de szembetűnő változást nem ez, hanem a beinduló fürdőfejlesztések hoznak majd. Mint a főtitkár hangsúlyozta, az összességében sok milliárd forintos beruházások helyenként korlátozásokkal járnak, de kevés kivételtől eltekintve inkább csak terület- és nem medencelezárásokkal.

A fejlesztésre készülő strand- és élményfürdők mindegyike tervezi minél több vizes élményelem építését. Fotós: Vémi Zoltán

Az ifjú vendégkör megnyerése érdekében a fejlesztésre készülő strand- és élményfürdők mindegyike tervezi csúszdapark és minél több vizes élményelem építését és a meglévők bővítését. Emellett egy új trend is körvonalazódik a helyi gyógyvizek palackozásával, amire több fürdőüzemeltető is javában készül. Csillaghegyen például palackozóüzem épül, a saját márkás vizek ilyen módon történő kiszerelése és árusítása teret hódít máshol is. A másik fejlesztési irány a szaunakínálat bővítése. Ez gyakorlatilag közkívánatra történik, és 365 napos üzemre szabva, miután a szaunázás olyan mértékben vált népszerűvé, hogy télen-nyáron egyenletes forgalmat garantál.

Fürdőszövetségi tapasztalatok szerint az infrastruktúra fejlesztése és a kapacitásbővítő beruházások mellett a kulturális programok forgalomnövelő hatása is fókuszba került. Úgy tűnik, a jövőben egyre több fürdő fog versenybe szállni a szórakoztatóipar húzóneveiért. Látható, hogy egy-egy nívós program 100-150 kilométeres körből is képes pluszvendégeket vonzani, de ennek hatását még csak most ízlelgetik a piaci versenyben ütőkártyák után kutató strandok.

A fürdőfejlesztések többszörösen megtérülő beruházásnak számítanak, a fejlesztésekkel ezért nemcsak az újdonságok erejét akarják fokozni, hanem az egyes létesítmények befogadóképességét is. A kapacitásbővítéseket a strandok tavalyi és korábbi rekordévei is megalapozottá teszik. A szabadtéri medencék forgalmát innentől kezdve csak az időjárás befolyásolhatja, de az – kivált fedett részleg híján – minden évben alapvetően. Ha a beígért, hosszan tartó és átlagon felül melegnek jósolt időszakok valóban beköszöntenek, akkor az idei nyárra sem lesz panasz.

strand fürdőfejlesztések
Kapcsolódó cikkek