Cégvilág

Idén is jól jönne a kórházaknak az állam segítsége

A tavalyi, 45 milliárd forintos adósságkonszolidáció ellenére április végén mintegy 28,1 milliárd forintra duzzadt a kórházak tartozása, amely egyetlen hónap alatt 5,5 milliárd forinttal ugrott meg – írja a Magyar Nemzet.

A legnagyobb, 1,9 milliárd forintos adóssággal a Honvédkórház küszködik, második helyen a Békés Megyei Központi Kórház áll 1,3 milliárd forinttal, míg a Szegedi Tudományegyetem csaknem 1,2 milliárd forintos tartozást halmozott fel – derült ki a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataiból. A Szegedi Tudományegyetem klinikája ráadásul egyetlen hónap alatt 821 millió forinttal növelte a tartozását – írja a lap hozzátéve: a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház adóssága április végére átlépte az egymilliárd forintot, de csaknem a duplájára emelkedett a Semmelweis Egyetem tartozása is – írja a Magyar Nemzet.

Az újságnak nyilatkozó Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az adatok kapcsán elmondta: a számokat nem mindenki veszi figyelembe, az egészségügyi tárcánál azt a tartozást, ami kevesebb mint 30 napja járt le, nem kezelik lejártként. Alapvetően 60 nap a fizetési határidő, és még erre jön rá az említett 30 nap. Tehát a 90. napig nem is foglalkozik az állam a kórházak tartozásával – mondta.

A kérdésre, hogy a 2015-ös és a tavalyi adósságkonszolidáció után idén is lehet-e számítani arra, hogy az állam segítséget nyújt az intézményeknek, a főtitkár azt válaszolta: bíznak benne, de még nem tudni, mi lesz. Mindenesetre tavaly a 45 milliárd forintos konszolidációnak hála 13 milliárd forintra sikerül csökkenteni a teljes tartozást. Erre azóta nem volt példa, hogy 2012-ben állami fenntartásba kerültek a kórházak- összegezte a szakember.

adósság kórház
Kapcsolódó cikkek