Cégvilág

Jól sikerült az ANY Biztonsági Nyomda első negyedéves gyorsjelentése

Bizakodásra adhat okot az ANY Biztonsági Nyomda (Állami Nyomda) idei első negyedéves bővülő exportteljesítménye és a termékmix változásával szépen emelkedő haszonkulcs.

Mindössze 1 százalékos árbevétel-növekedést tudott felmutatni az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest az ANY Biztonsági Nyomda. Bár az üzemi eredmény 2,6 százalékkal emelkedett, a nettó eredmény, még egy tavalyi egyszeri tétel pozitív hatásától tisztítva is, 6,5 százalékkal csökkent. A részvényt követő elemzők mégsem elégedetlenek a negyedéves gyorsjelentéssel.

Az ANY gyorsjelentésének üde színfoltja a felfutó amely az idei első negyedévben elérte a bevételek 43 százalékát – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Schiller Robin, a KBC elemzője. A tavalyi utolsó negyedévben 41 százalék volt az export aránya, míg korábban a 30-40 százalékos sávban mozgott. Aggasztó ugyanakkor, hogy a kártyagyártás tavaly rendkívül erős szegmense csak minimálisan nőtt az idei első negyedévben. Bár azt is fontos kiemelni, hogy a tavalyi, új személyi igazolványok folytán elért igen magas szinteken sikerült megragadni, ami biztató.

Hatalmas menetelés van a mögött, már a KBC által számított fair értéket is meghaladva, 1400 forint közelében mozog az árfolyam, ami 36 százalékos pluszban van a pár hónappal ezelőtti, 1025 forint körüli szintekhez képest. Bár a 84 forintos egy részvényre jutó amely a saját részvényekkel együtt 86,6 forint kifizetését feltételezi június végén, kellően vonzó a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben a maga 6 százalék feletti osztalékhozamával. Mégis, ezeken a szinteken már nem árt óvatosnak lenni a papírral, hiszen az RSI-indikátor is túlvettségre utal, és hamarosan eladási jelzésbe fordulhat, egyébként az ágazatra valójában nem a túlfűtött növekedés jellemző, sokkal inkább a stabilitás.

Forrás: kormany.hu

Egész jót jelentett az Állami Nyomda, ennek az év/év alapon látható 29 százalékos profitcsökkenés sem mond ellent – mondta a Világgazdaságnak Gaál Gellért, a Concorde elemzője. Emlékeztetett arra, hogy a 2016-os első negyedév számait egy áron alul megvásárolt ingatlan húzta fel, ezért ettől az egyszeri tételtől érdemes megtisztítani az eredménykimutatást a reális képhez. A gyorsjelentés fontos momentuma a termékmix eltolódása a biztonsági nyomdatermékek felé, az előző év azonos időszakához képest 110 millió forinttal nőtt ennek a szegmensnek a bevétele. Mindez kettős hatású: egyrészt a számlájára írható az export bővülése, másfelől az EBITDA-marzs, magyarán a haszonkulcs is ezért emelkedett.

Az elmúlt hónapok attraktív árfolyam-emelkedését indokoltnak tartja a Concorde elemzője, mondván, alig találni olyan részvényt a pesti parketten, amely 6 százalékos tartós osztalékhozamot ígér, s még az export is növekszik. A kurzusok ugyanakkor a céláruk közelében járnak, és a mostani szinteken vélhetően már a választási évben várható milliárdos nagyságrendű árbevételugrás is be van árazva. A további emelkedéshez jelentős bejelentésre volna szükség. Ilyen lehetne a régóta lebegtetett afrikai sztori, a nyomda ugyanis a fekete kontinensen keres új piacokat.

eredmény nyomda
Kapcsolódó cikkek