Cégvilág

Kevesebb és drágább lesz a magyar eper az idén

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca kisebb mennyiségben már ezen a hétvégén megjelenik a piacokon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca kisebb mennyiségben már ezen a hétvégén megjelenik a piacokon. A köznyelvben epernek hívott gyümölcs – valójában szamóca – jelenleg javarészt görög, spanyol importként kapható, illetve az utóbbi hetekben már a magyar üvegházi, fóliás szamóca is megvásárolható. A tavaszi fagyok azonban nagy károkat okoztak az ültetvényekben, ami miatt szakemberek szerint várhatóan kisebb mennyiségben és magasabb áron lesz elérhető a szabadföldi szamóca a piacon.

A legnagyobb termőterületeken (Bács-Kiskun és Pest megyében) a téli hideg és a tavaszi fagyok nagy kárt okoztak a szabadföldi szamócaültetvényekben, ennek ellenére kisebb mennyiségben már a napokban megjelenik a szabadföldi szamóca a piacokon, üzletekben. A magyar szabadföldi szamóca jellemzően május 20-a környékén kerül a kereskedelembe, először még kisebb mennyiségben; az úgynevezett hajtatott (üvegházi, fóliás) hazai szamóca pedig már néhány hete elérhető. A hazai fűtött üvegházakból származó szamócával kis mennyiségben már április első felében lehetett találkozni a piacokon. Ezeket követte a fűtött, majd fűtetlen fóliából érkező gyümölcs április folyamán, május elején. Ha az impor nem lesz képes kompenzálni, akkor jó eséllyel magas lesz a szamóca ára – írja a NAK.

 

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szamóca NAK
Kapcsolódó cikkek