Cégvilág

Kínai pénzhez jut a Borsodchem

A Borsodchem Zrt. 79 millió euró­hoz (24,5 milliárd forinthoz) jut környezetvédelmi beruházása hitelének refinanszírozásához.

A hitelről az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) illetékesei állapodtak meg május 13-án Pekingben a One Belt, One Road (OBOR) csúcstalálkozón. Orbán Viktor magyar és Ven Csia-pao kínai miniszterelnök még 2011-ben állapodott meg, hogy Kína 1 milliárd euróval finanszírozza a Magyarországon működő kínai cégek fejlődését. A Borsodchem a kínai Wanhua csoport része.

Nem tudni, hogy a Borsodchem milyen környezetvédelmi gigaberuházásra készül, erről az MFB-től sem kaptunk tájékoztatást, és – lapzártáig – a Borsodchemtől sem. Ugyanakkor a társaság tervezi a vegyipari maradékok energiahatékony és környezetbarát semlegesítését, anyagában történő újrahasznosítását, ehhez épp kivitelezőt keres. A megvalósítás 2018-ra várható, de mindez „csak” 3,2 milliárd forintba kerül, és ebből is kétmilliárd a támogatás.

Tavaly viszont belefogott egy 114 millió eurós klórüzem építésébe, amelyet jelentős környezetvédelmi beruházásnak is nevezett egy tavalyi konferencián Szabó János, a társaság beszerzésekért felelős alelnöke.

Borsodchem kínai befektető
Kapcsolódó cikkek