Cégvilág

Március végéig szűk marad az olajpiaci kínálat

Eldőlt, hogy folytatja kínálatszűkítő olajpolitikáját Szaúd-Arábia és a vele az utóbbi időben szorosan együttműködő Oroszország. Ezt Khalid Al-Falih olajminiszter és Alekszandr Novak energiaminiszter jelentette be hétfői pekingi sajtótájékoztatóján. Megállapodásuk lényege, hogy az idei első fél évre szóló, napi 1,8 millió hordós termeléscsökkentés határidejét 2018 első negyedévének végéig meghosszabbítják. A piac jól fogadja a hírt, a texasi WTI hordója 1,8 százalékkal 48,7 dollárra, az északi-tengeri Brent 1,7 százalékkal 51,7 dollárra erősödött.

A cél, hogy a felhalmozott globális készletek az ötéves átlag szintjére süllyedjenek, mert ennél a mennyiségnél reális az esély arra, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlyba jusson, és az árak is jóval 50 dollár felett stabilizálódjanak. A novemberben elhatározott és januártól hatályos kvótacsökkentésben 24 ország vesz részt, a vágásból a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) 1,2 millió, a kartellen kívüliek pedig – Oroszország vezérletével – 600 ezer hordónyit vállaltak.

 

A döntést követő áremelkedés hamar kifújt, a jegyzés ismét 50 dollár körül jár. Az OPEC vezető tagállama, Szaúd-Arábia és Oroszország szakminisztere azt elismerte, hogy a fél év nem hozott kézzelfogható eredményeket, ezért időt kell hagyni ahhoz, hogy piac megoldja az áresésért felelős túlkínálat kérdését. A szaúdiak a jövő csütörtöki bécsi OPEC-csúcs elé viszik a határozati javaslatot, amelyet a tagállamok – a várakozások szerint – jóvá fognak hagyni. Az előzetes konzultációk erre engednek következtetni, eddig a megállapodáshoz csatlakozó valamennyi ország úgy nyilatkozott, hogy hajlandó a folytatásra – húzta alá Alekszandr Novak, akit az orosz olajvállalatok is támogatásukról biztosítottak. Líbiát és Nigériát viszont meg kellene győzni, e két OPEC-tagállam a polgárháborús helyzetre való tekintettel felmentést kapott a kvótacsökkentés alól, ám azóta Líbia napi 800 ezerre növelte kínálatát, Nigériában pedig a Shell újranyitotta a napi 200 ezer hordó kapacitású olajvezetékét, amely a tengerparti termináljába szállítja az olajt.

Kérdés, mit szól a fejleményekhez kívülállóként a kvótacsökkentés eddigi legnagyobb haszonélvezője, az Egyesült Államok, amely a palaolaj-termelés költségeinek leszorításával és a kitermelés felfuttatásával folyamatosan növeli a világpiaci kínálatot. Elképzelhető, hogy az OPEC Amerika malmára hajtja a vizet, mivel a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által a második fél évre várt keresletnövekedést – konkurensek híján az USA akár egymaga is ki tudja elégíteni.

OPEC orosz-szaúdi alku olajpioac
Kapcsolódó cikkek