Cégvilág

Szürke hályogos betegből van a legtöbb a várólistákon

Májusban összesen 27 590 beteg várt műtétre, ami 202-vel kevesebb áprilishoz képest – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból.

A legtöbbet gerincstabilizáló műtétre kell várni, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kimutatása szerint májusban összesen 673-an voltak a várólistán. A helyzet romlott áprilishoz képest: 20 nappal, 431 napra nőtt a várakozási idő. Kórházak szerinti összesítésben gerincstabilizáló műtétre a dél-dunántúli Pécsi Tudományegyetemen várnak a legtöbben, 257-en. Ők átlagosan 705 napos várakozási idővel számolhatnak.

A Budai Egészségközpontban is végeznek közfinanszírozás alapján gerincstabilizációs műtétet. Ezért kerülhetett fel az intézmény neve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvános várólistájára. Hoffer Zoltán, a magánkórház főigazgató-helyettese azt mondta a Világgazdaságnak, valóban 319 napot kell várni náluk is, a sorban álló betegek száma 331. A budai magánklinikán a közfinanszírozott csípőprotézis-műtétre átlagosan 167 napot kell várni. Ha azonban a beteg a magánfinanszírozású műtétet választja, a lehető leghamarabb műtőbe kerül – tette hozzá Hoffer Zoltán. Országosan egyébként összesen 5427-en várakoznak csípőprotézisre, az átlagos várakozási idő 300 nap körül van. A NEAK összesített listája szerint a legtöbb beteg szürkehályog-műtétre vár, számuk májusban 9872 volt. E látásjavító beavatkozásra átlagosan 94 napot kell várni, áprilisban még egy nappal kevesebbet kellett.

Magyarországon évente 12 ezren veszítik el a látásukat szürke hályog miatt. Az emberek egy része ugyanis nem érzi szükségét az operációnak, másik része pedig fél a műtéttől. A Semmelweis Egyetem (SE) kutatása szerint tíz-tizenöt évre előre meg lehet becsülni a szürkehályog-műtétek számát. A trend emelkedik, míg húsz évvel ezelőtt évente 20-22 ezer hályogműtét volt hazánkban, tavaly 90 ezer beteget kellett szürke hályog miatt operálni, hamarosan pedig évi 120-130 ezer műtétre lesz szükség, elsősorban demográ­fiai okok miatt – mondta Nagy Zoltán, az SE Szemészeti Klinikájának igazgatója. Tavaly a NEAK adatai szerint ténylegesen átlagosan 53 napot kellett várniuk egy szürkehályog-műtétre a betegeknek.

NEAK szürkehályog csípőprotézis várólista Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő műtét egészségügy gerincstabilizáló
Kapcsolódó cikkek