Cégvilág

Tőkeleszállítás veszteségrendezés miatt

Feltételes tőkecsökkentésről határozott a Klotild Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonosa, az olasz Sifim Srl. Ez azt jelenti, hogy a minimálisan megengedett szint alá, ötezer euróra leszállítják a Klotild Kft. 5,9 millió eurós törzstőkéjét, majd rögvest fel is emelik 20 ezer euróra.

A Klotild Kft.-be apportálták annak idején a műemléki védelem alatt álló Klotild-palotát, így vette meg a neobarokk épületet a Be­ghelli család tulajdonában álló Sifim 2002-ben a Magyar Posta Rt.-től. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló, csaknem 11 ezer négyzetméter alapterületű épületet 1,85 milliárd forint értéken vitték be a kft.-be. A törzstőke összege azóta nem változott, csak ma euróban számítják.

A feltételes tőkecsökkentést veszteségrendezéssel indokolja a Sifim. A Klotild Ingatlanhasznosító 2013–15 között durván 2,5 milliárd forint veszteséget könyvelt el, a saját tőkéje pedig már 2014-ben mínusz 200 millió, egy évvel később pedig már mínusz 600 millió volt.

Fotó: Teknős Miklós

A Klotild-palota felújítása közel egy évtizedig húzódott, többszöri tervmódosítás, koncepció- és kivitelezőváltás – a generálkivitelező egy időben a Magyar Építő Zrt. volt, végül a Market Építő Zrt. fejezte be az építkezést – után 2012-ben nyitott meg a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace. A luxusszállodát a jordán üzletemberek, Sameer Hamdan és Zuhair Awad tulajdonában álló Mellow Mood Hotels üzemelteti.

Az északi Klotild-palota ikertestvérét, a Matild-palotát a török Özyer-csoport magyarországi leányvállalata, a Melis Investment Kft. két lépcsőben vette meg. Előbb nyílt pályázaton 2,15 milliárdot fizettek a 89 százalékáért, majd 540 milliót adtak az V. kerületi önkormányzatnak a többi részvényért. Ötcsillagos szállodává alakítják az épületet, a felújítás költségét korábban 6,5-7 milliárd forintra becsülték – a beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A 140 ágyas szálló átadása jövőre várható.

műemlék Klotild-palota
Kapcsolódó cikkek