Cégvilág

Fokozódik az igény a hatékony hő- és hangszigetelésre

Az intelligens otthon nemcsak távvezérelhetőséget, személyre szabott üzemeltetést, hanem energiatakarékos működést is jelent, amihez az okos falazási rendszerek jelentős mértékben hozzájárulnak.

Az intelligens otthon nemcsak távvezérelhetőséget, személyre szabott üzemeltetést, hanem energiatakarékos működést is jelent, amihez az okos falazási rendszerek jelentős mértékben hozzájárulnak. Az innovációkban nem szűkölködő építőanyag-piacon már megjelentek az okostéglák is, amelyek energiahatékonysági mutatója kiváló, így eredményesen veszik fel a harcot az elillanó hővel szemben.

Az építkezők akkor követik el az első tipikus, később igen költségesnek bizonyuló hibát, amikor az egyik legfontosabb építőanyagon akarnak spórolni, noha a téglák ára a teljes házépítés költségének mindössze 4-5 százalékát teszi ki. Mint arra az újHÁZ Centrum szakértői rámutattak, a falszerkezet hőszigetelő képességének legalább a felét téglából érdemes jó minőségűt választani, éppen a későbbi költséghatékonyság fokozása érdekében. A fűtési és hűtési energiának ugyanis nagyjából az egyharmada távozhat a falon át a nem megfelelő rendszer miatt. Az építési anyag hőszigetelő képességét az úgynevezett U érték mutatja meg, ami a különböző termékeket könnyedén összehasonlíthatóvá teszi. Az egyik piacvezető építőanyag-gyártó, a Wienerberger okosan fejleszt: falazóelemeihez speciális ragasztóhabarcsot és ragasztóhabot is gyárt, amitől a rendszer komplex módon éri el teljesítőképessége maximumát, átlagon felüli hőszigetelést biztosítva. Egy másik cég, a Leier úgynevezett „töltött-tégla” technológiával készülő falazóelemekkel vette célba az építkezőket, a kőzetgyapottal kitöltött üregrendszerű téglák használatával a homlokzati hőszigetelésen lehet spórolni, olyannyira, hogy akár a minősített passzívház kritériumainak is meg tud felelni az épület.

Az úgynevezett U értékük alapján könnyedén összehasonlíthatók a téglák – ez az a mérőszám, ami megmutatja az egyes építőipari anyagok hőszigetelő képességét. Az újHÁZ Centrum kínálatában is megtalálható okostéglák akár 50 százalékkal jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek a hagyományos társaiknál. A Wienerberger falazóelemeihez a legújabb fejlesztésű ragasztóhabarccsal és ragasztóhabbal együttesen biztosítják a legjobb hőszigetelést. A hőszigetelő képességet a homlokzat szigetelésével, akár vakolható, üvegszövettel átszőtt elemekkel is fokozni lehet – az újHáz Centrum közlése szerint mindezzel 3-5 százalékos rezsicsökkentést lehet elérni. Az építőanyag-fejlesztések egyik világszínvonalú eredménye a Bakonytherm hanggátló téglája – ez az innováció ugyancsak fontos iránya, hiszen a társasházakban élők egyik legnagyobb problémája a zajos szomszédság. Ha korszerűtlen téglát választunk, alapjaiban dőlhet romba az intelligens otthonról szőtt terv. A helyzet épületenergetikai fronton nem jó: a Lechner Tudásközpont adatai szerint a lakóingatlanokra kiadott 140 ezer tavalyi energiatanúsítvány alig 20 százalékában szerepel korszerű vagy annál jobb osztályzat. Ehhez képest nagyon közeli a határidő: 2021. január 1. után már csak közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt. Az energiahatékony megoldásokra tehát a fokozódó igényen túl a törvényi kötelezettségek miatt is nő a kereslet.

hangszigetelés
Kapcsolódó cikkek