Cégvilág

Ismét Amerikából támadják a Toshibát

Kicsinyes bosszúként értelmezik szakértők az amerikai Western Digital (WD) memóriagyártó akadékoskodását, amellyel lassítja a Toshiba csipgyártó üzletágának eladását. A két cégnek van egy kisebb közös vállalkozása, de annak az értéke nem több az aukcióra meghirdetett, mintegy 20 milliárd dollárra taksált Toshiba Memory Corp. (TMC) 5 százalékánál. A WD is ringbe szállt a TMC-ért, de hamar kiderült, hogy egyedül nem rúghat labdába a tőkeerős riválisokkal szemben. Azóta jogi eszközökkel próbálja saját érdekeinek megfelelően alakítani az eladási folyamatot. A Toshibának viszont sürgős lenne a TMC eladása, mivel friss tőkére szorul a csődben lévő amerikai atomenergetikai leányvállalatánál, a Westinghouse Electricnél felhalmozott több mint 6 milliárd dolláros veszteség rendezése és annak elkerülése miatt, hogy nem megfelelő tőkehelyzetéből adódóan kipenderítsék a tokiói tőzsdéről – írja a Bloomberg.

Forrás: AFP

A Toshiba jogászai újfent figyelmeztették a WD-t: ne akadályozza a TMC eladását azzal, hogy bíróság elé viszi a kettejük közötti vitát, melynek homlokterében az áll, hogy a TMC-nek jogában áll-e átruháznia a vegyesvállalatban lévő tulajdonrészét a WD beleegyezése nélkül. A WD attól tart, hogy a Toshiba helyébe lépő valamelyik konkurense a beszállással a számára kulcsfontosságú üzleti információk birtokába jut, s ezt szeretnék elkerülni. A Toshiba azzal érvel, hogy a vegyesvállalat csupán egy üzleti vállalkozás, nincsenek se alkalmazottai, se termelőbázisa, és vagyona sem milliárdokban, hanem csak milliókban mérhető. Tulajdonképp arra szolgál, hogy a kettejük közötti szállításokat átfuttassák rajta.

A rendkívül keresett NAND memóriákat gyártó TMC-re meghirdetett versenyen négyen maradtak állva: a tajvani Foxconn anyacége, a Hon Hai, a dél-koreai Hynix, az amerikai Broadcom és a KKR vezette befektetői csoport. Új fejlemény, hogy Steve Milligan WD-vezérigazgató jelezte: cége módosított ajánlatot dolgoz ki a TMC megvételére, de hogy ebben kikkel társul, egyelőre nem tudni.

toshiba eladás TMC Western Digital
Kapcsolódó cikkek