Cégvilág

Kisebb volt az árbevétel, de nagyobb a nyereség

Kisebb bevétel mellett is nagyobb nyereséget ért el tavaly az MVM csoport az előző évinél. A fő profitforrás a Paksi Atomerőmű volt.

Az előző évinél mintegy 232 milliárd forinttal kisebb nettó árbevétellel, de 4 milliárd forinttal nagyobb üzemi eredménnyel, azaz fajlagosan hatékonyabb tevékenységgel zárta 2016-ot az MVM csoport a konszolidált adatai szerint. Az adózott eredménye a korábbi több mint háromszorosára ugrott, és nőtt a saját tőkéje is. A hosszú lejáratú kötelezettségei viszont 35 milliárd forinttal nagyobbak lettek. Mindeközben 936 fővel 8142 főre gyarapodott az átlagos állományi létszáma.

A 100 százalékban a magyar állam tulajdonában lévő MVM fölötti tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja, amelynek javaslata szerint a csoport adózott eredményével kiegészített szabad eredménytartalékból 7,5 milliárd forint osztalékot kellene fizetni.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Az ördög azonban a részletekben, azaz a konszolidációba bevont 41 vállalatban rejlik. Ezek közül a nagyobbak a Paksi Atomerőmű – amely az ország áramtermelésének körülbelül a felét adja –, a Magyar Földgázkereskedő (MFGK), az MVM Partner, a Magyar Földgáztároló (MFGT), a rendszerirányító Mavir –, ez az áramtőzsdékkel maga is nagy csoportot alkot, továbbá az MVM NET és az OVIT, valamint szolgáltató, tervező, áram- és hőtermelő cégek, végül külföldi leányvállalatok sora.

A csoport árbevételének csökkenését például döntően az MFGK gázkereskedelmének visszaesése okozta a közzétett adatok szerint. Ezen belül a belföldi értékesítés bő 67 milliárddal azért csökkent, mert jelentősen esett a is. Igaz, ezt némileg ellensúlyozta az eladott mennyiség növekedése. Az exportbevétel közel 165 milliárddal zuhant, szintén részben az MFGK, valamint a külföldi leányvállalatai csoporton kívüli eladásainak zsugorodása miatt.

Az MVM úgy is közzétette gazdálkodási adatait, hogy azokat kereskedelmi, általános szolgáltatási, rendszerirányítási, termelési és egyéb divíziókra, végül a holdingközpontra bontva is megadta. Ebből kiderül, hogy a központ 2016-ban 5 milliárd forintos mínusszal rontotta a közös adózás előtti eredményt, ezzel majdnem elvitte azt az 5,6 milliárdot, amit a kereskedelmi divízió hozott a konyhára. Utóbbin belül az eredmény elsősorban az MFGK-nak és az MVM Partnernek köszönhető. Az átviteli divízió ugyanezen a soron 17,4 milliárdot mutat, ami meghatározó részben a Mavir csoportnak, kisebb részben az MFGT-nek köszönhető. A legnagyobb pénz a termelési egységtől származott. Igaz, itt a – meghatározó súlyú – Paksi Atomerőmű 17,4 milliárdos adózás előtti eredménye mellett a Vértesi Erőmű 5,2 milliárddal rontotta a divízió eredményét.

Az időszak végén a csoportnak 137,2 milliárd forintnyi hiteltartozása volt az OTP Klubon keresztül tíz bank, továbbá a Bank of China Zrt. és az EIB felé. A kínai pénzt vállalatfinanszírozásra használja az MVM, az EIB-től származót pedig a rendszerirányító Mavir áramátviteli hálózatának megerősítésére, bővítésére és a Magyar Földgáztároló létesítményeinek felújítására.

bevétel nyereség MNV Paks atomerőmű MVM
Kapcsolódó cikkek