Cégvilág

Magyar arany és ezüstök a sajtok világbajnokságán

A sajtok legrangosabb világversenyén több mint félezer terméket értékelt a nyolcvantagú zsűri, első alkalommal vett részt a megmérettetésen hazánk.

Három magyar sajt is dobogóra került a Tours–ban a napokban zajló Mondial du Fromage-on. A sajtok legrangosabb világversenyén több mint félezer terméket értékelt a nyolcvantagú zsűri, az indulók között a hagyományos sajtkészítő nemzetek mellett számos ország jelen volt, első alkalommal vett részt a megmérettetésen hazánk mellett Brazília és Japán. (Az igazán nagynevű sajtok akár banki fedezetet is jelenthetnek.)

A magyar sikereket két kategóriában érték el a tejtermékek: a kemény sajtok versenyén a Sümeg környékéről származó Ranolder sajt aranyérmet, a kilenc hónapig érlelt magyaralmási Pater ezüstérmet kapott, a félkemény kategóriában a Panarella lett ezüstérmes.

– Fantasztikus visszacsatolás ez számunkra, hiszen sok évvel ezelőtt éppen azért indítottuk el Magyarországon a Nemzetek Sajtversenyét, hogy a hazai közönséggel minél több különlegességet megismertessünk, a magyar sajtok pedig bekerüljenek a nemzetközi gasztronómia vérkeringésébe – mondta Gábossy Ádám, a magyarországi Nemzetek Sajtversenyét szervező Szega Camembert Kft. ügyvezetője.

Szerinte a hazai tejgazdaságban és sajtkészítésben megvan a potenciál arra, hogy egyre jobb minőségű termékeket állítson elő. A franciák, olaszok, németek és az amerikaiak komoly potenciált látnak a magyar sajtban, a háromnapos esemény alatt több országgal is tárgyalások kezdődtek a lehetséges forgalmazásról – tette hozzá Gábossy Ádám.

világbajnokság gasztronómia sajt
Kapcsolódó cikkek