Cégvilág

Szerbek művelik a románok földjeit

Szerbiai gazdálkodók már évek óta nagy földterületeket bérelnek Romániában: elsősorban a román határ közelében, a Bánság területén élő földművesek körében népszerű az ilyen vállalkozás. Elmondásuk szerint Temesvár vonzáskörzetében több száz hektáros területeket lehet bérelni. A bérleti díj pedig hektáronként átlagosan mindössze 100 euróba kerül, míg Szerbiában esetenként ez az összeg a 400 eurót is elérheti. A munkagépeikkel gond nélkül át tudnak kelni a határon, az újratermelési anyagokat pedig már Romániában vásárolják, ahol az állam sok esetben még külön kedvezményeket is kínál. Mivel a román piacon viszonylag nagy a kereslet a mezőgazdasági termények iránt, az értékesítés is ott történik. Általában azonnal átveszik és ki is fizetik a terményeket.

Forrás: AFP

A különféle jogi akadályokat pedig úgy hárítják el, hogy a gazdálkodók egy mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó céget regisztrálnak a határ túloldalán. A rendszerváltás idején sok ezer állami mezőgazdasági nagybirtok ment tönkre Romániában. Az ottaniak közül kevesen kezdtek földműveléssel foglalkozni, sokan inkább külföldön vagy a gyáriparban kerestek boldogulást. Nagyrészt megtörtént a visszaszármaztatása, majd pedig az ország lehetővé tette külföldi állampolgárok számára is a román termőföldek megvásárlását. Az egykori tulajdonosok örökösei általában nem voltak felkészülve a visszakapott földek művelésére, sokan eladták őket, ami a nagy kínálat miatt lenyomta a föld árát. Számos külföldi pedig abban az időben azért vásárolt földet Romániában, mert arra számított, hogy az olcsón beszerzett termőterületek ára jelentősen emelkedik a jövőben.

Mindkét esetben gyakori, hogy bérbe adják földjeiket. Valamikor németek (svábok) éltek nagy számban Temesvár környékén, akiket a háború után regnáló kommunista hatalom elüldözött. Most a németek is nagy számban vásároltak földeket, de többségük nem él ott életvitelszerűen. A legnagyobb területek azonban olasz befektetők tulajdonába kerültek, akik szintén gyakran adják bérbe földjeiket. A szerbiai gazdálkodók által bérelt román termőföldek nagysága becslések szerint meghaladja az 5000 hektárt.

gazdák szerb föld román
Kapcsolódó cikkek