Cégvilág

Hamarosan kezdetét veszi a leszámolás az automatákkal

Egyesek szerint az étel- és italautomatáknak a negyede, a pesszimistábbak szerint az ötven százaléka tűnhet el – írja a Magyar Nemzet.

Az étel- és italautomaták negyede tűnhet el hamarosan, a pesszimistábbak az ötven százalékot sem tartják kizártnak – írja szerdai számában a Magyar Nemzet. Ennek oka, hogy a cégeknek hétfőig kell szerződést kötniük a Magyar Postával, amely a felügyeleti szolgáltató szerepét látja majd el. A csaknem 35 ezer készüléket az előírások szerint online kell bekötni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), de nem közvetlenül, hanem a postán keresztül működik majd a rendszer.

Forrás: AFP

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke a lapnak elmondta: folyamatosan egyeztetnek a postával, mert a határidő napokon belül lejár. A szolgáltatóval sok mindenben tudtak kompromisszumot kötni, de a törvény által előírt ötezer forintos havidíjból nem tudott engedni az állami szervezet. Az elnök szerint ezt sok gép esetében nem tudják kigazdálkodni a bevételből, ezért nem éri meg majd ezeket fenntartani, vagy legalább a duplájára kell növelni a jelenlegi árakat, de így senki sem vásárol majd belőlük. Hozzátette, Magyarországon – ahol a leginkább futószalagok, gépsorok mellett található automatákból 70-80 forintos maximális áron fogy a kávé – elképzelhetetlen, hogy kigazdálkodják ezt a havidíjat.

Nem segít a bizonytalanságon, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a múlt héten további 1,44 milliárd forintos támogatást ígért a szakmának, amiről azonban Szöllősiék a sajtóból értesültek. A postával köttetendő szerződésben ugyanis nincs ilyen kitétel, a támogatási rendelettel nem találkoztak.

ital automaták kavé étel eltünés
Kapcsolódó cikkek