Cégvilág

A nyári vérkészletek fontos részét biztosítják a fesztiválozók

A magyarországi vérkészletek körülbelül egy hétre elegendők, sokat segítenek azonban a nyári fesztiválok, ahol az emberek tömegesen szólíthatók meg.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) nagyobb aktivitására van szükség nyáron, mert ilyenkor sokan nyaralnak, és a meleg miatt nehezebb véradásra bírni a donorokat – mondta a Világgazdaságnak Drexler Donát, a szolgálat főigazgatója. A lakosság elérése, az úgynevezett donortoborzás ilyenkor aktívabb, és kihasználják a nyári fesztiválok adta lehetőségeket, hisz ezeken a helyeken az emberek tömegesen szólíthatók meg.

Fotós: Kallus György

A vérkészlet fenntartásához napi 1800 véradóra van szükség. Vérhiány nincs, de folyamatosan változik a készletek szintje egyes vércsoportokban – mondta Drexler Donát. Nem engedhetik meg, hogy a véradók száma csökkenjen, mert a készletek hat-hét napra elegendők, tehát ha holnaptól senki nem adna vért, egy hét alatt elfogyna a vérkészlet. Ha valamiért elkezd csökkenni a véradók száma – mondjuk egy héten átlagosan naponta csak 1500-an adnának vért –, akkor a következő héten aktívabban szólítják meg a lakosságot.

A magyarországi vérkészlet teljes mértékben tükrözi a magyar lakosság vércsoport-összetételét. Az A pozitív vérből van a legtöbb, és a legnagyobb igény is arra van. Az OVSZ adatai szerint minden vérkészítményből megfelelő mennyiség áll rendelkezésre, az AB negatív, azaz a legritkább vércsoportból készült vérkészítményből értelemszerűen kevés van. Ebből alig tízes nagyságrendű készlet áll rendelkezésre. Nullás, A-s és B negatív vérből az OVSZ honlapján elérhető adatok szerint éppen elegendő mennyiség áll rendelkezésre.

Magyarországon 23 állandó véradó állomás van, a többi között Miskolcon, Sopronban, Pécsett, Zalaegerszegen, Debrecenben és Salgótarjánban és Budapesten is. Az OVSZ ezek mellett naponta átlagosan 70-80 helyszínre szervez véradást.

A véradás során tízből nyolc jelentkező alkalmas donornak. A részletes vizsgálatok alkalmával pedig csak igen ritkán, évente egy-két esetben találnak olyan donort, akinek a vérét nem lehet felhasználni, mert HIV-vírussal fertőzött, vagy kimutatható a vérében a hepatitis C- vagy B-vírus, esetleg a szifilisz baktériuma.

Az OVSZ főigazgatója az úgynevezett irányított véradásról lapunknak azt mondta, el kell ismerni: a vérkészlet 15 százaléka irányított véradásból származik. De a közösségi oldalakon terjedő álhírek miatt ennek sokszor negatív hozadéka van. Ha valaki tervezett műtétre vár, akkor egyes esetekben az orvos felhívja a hozzátartozók figyelmet, hogy adjanak vért a családtagjuk számára. Ez egy jó lehetőség, de sosem feltétele egyetlen műtétnek sem. Évente csak egy-két esetben fordul elő, hogy pár napot csúszik egy előre tervezett műtét, mert nincs megfelelő mennyiségű csoportazonos vér – tette hozzá a főigazgató. A véradás után a donorok vére viszonylag rövid ideig használhatók fel. Például a vörösvérttest-sejtszuszpenzió 35 napig, a trombocitakészítmény, amely szintén friss vérből készül, öt napig használható fel.

Lapunk megkeresésére több kórház – a budapesti Honvédkórház, a debreceni, valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház – azt közölte, hogy a nyári időszakban eddig nem volt vérellátással kapcsolatos problémája. Czinkotay Ferenc, a veszprémi kórház orvosigazgatója azt írta, egyes tervezett műtéteknél – ritka vércsoportok esetén – az Országos Vérellátó Szolgálattal egyeztetnek a vérkészítményről az orvosok, így nem kizárólag a műtői osztály dönt a műtétek időpontjáról.

 

véradás Drexler Donát Országos Vérellátó Szolgálat
Kapcsolódó cikkek