Cégvilág

Barnazónából zöld lakónegyed

Ipari területből fokozatosan új lakónegyed formálódik a Haller utca környékén, ahol sok száz lakás épült fel az utóbbi másfél évtizedben, és még több építését tervezik az első beruházók sikereitől felbátorodottak.

Jövőre lesz húsz éve, hogy átadták az akkor még gyakorlatilag a semmi közepére épült Lurdy Házat, amelynek szűkebb-tágabb vonzáskörzetében fokozatosan tűntek fel a terület átlényegüléséhez szükséges ingatlanfejlesztők, és beruházásaik nyomán a naponta több száz, majd több ezer embert a környékre vonzó irodaházak, valamint nem sokkal később az egykori ipari zóna határán eladhatóvá vált lakások építői. Mikor egy izraeli érdekeltségű cég meghirdette, majd fel is építette az első félezer lakásos, több ütemre bontott épületegyüttes első tervét 2004-ben, még sokan úgy vélték, csak a nyomott telekárak miatt lehet gazdaságos a projekt.

Forrás: MW

Ma már 600 ezer forint felett is tömegével lehetséges új lakásokat értékesíteni a Haller utca–Könyves Kálmán körút térségében, vagyis a hosszú évek óta tartó ingatlanfejlesztések értéknövelő hatása beérett. Mint a területen már 1500 lakást építő Metrodom cégcsoport értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás tapasztalja, a területnek a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, majd a Soroksári úti irodaház kisugárzó hatása adta a legerősebb lendületet. Presztízsét és árait tekintve ma már a Rákóczi (Lágymányosi) hídig húzódó középső-ferencvárosi fejlesztési terület, az angyalföldi Béke tér, sőt a városközponthoz még közelebb fekvő Lőportárdűlő térségét is utolérte – véli a szakember.

A Haller utca környékét immár az MNB lakáspiaci jelentésében is a divatos és felértékelődő lokációk között említik, ahol javulnak az ingatlanpiaci kilátások, és továbbra is élénk forgalom várható. A terület megérett a következő fejlődési lépésre, a mai kor elvárásainak megfelelő, modern, zöld lakónegyedek megjelenésére – mondja Klaus Hammer, a szlovákiai lakásépítésekkel már több díjat nyerő, korábban egy pesti szállodát is építő Alfa Group International csoport magyarországi cége, az Alfa Haller Kft. gazdasági igazgatója. A német piacon is érdekelt társaság 2001-ben vásárolta meg azt az építési telekegyüttest, amelynek beépítését most látta időszerűnek. A Haller-koncepció 247 különböző méretű, 35–155 négyzetméteres lakás felépítését foglalja magába, 2018 első félévi átadással tervezve.

Az egykori ipari zóna helyén a lakó- és irodaházak megjelenésének hatására erősödik a kiskereskedelem, és – a kórház felújításának köszönhetően – megújulóban van az egészségügyi infrastruktúra is – emeli ki az Alfa Group illetékese a kedvező környezeti folyamatokat. Az egyedi terveken alapuló projekt megindítása előtt nemcsak az építési területet, hanem annak közvetlen környékét is felmérték. Az életminőséget meghatározó körülmények ugyanis nagyban befolyásolják minden projekt sikerességét. Ez esetben (értékelésük szerint) egy átalakulóban lévő, jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező, az egyetemek közelében fekvő területen fejleszt majd a cégcsoport, geotermikus energiával működő új lakóházakat emelve. Utóbbiakban az egyetemistákra – a területen érdekelt többi lakásépítőhöz hasonlóan – vásárlóként, illetve lakóként is számítanak, illetve a kétszáz méter hosszú épület utcafrontjának egy jelentős részét is belekomponálják az új arculat kialakításába, amelynek megtervezését a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre bízzák.

Haller utca ingatlan lakónegyed
Kapcsolódó cikkek