Cégvilág

Csiszoltak a tiszaújvárosi műgumigyár tervein

Egyes eszközök (szivattyúk, ventilátorok) is módosulnak, illetve rendelkezik majd a műgumigyár egy direkt tüzelésű oxidációs rendszerrel.

Eljárást indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a Tiszaújvárosban építendő szintetikusgumi-gyár egységes környezethasználati engedélyének (ekhe) módosítása érdekében. Az eljárást maga a beruházásra készülő JSR Mol Synthetic Rubber Zrt. kezdeményezte, mert az építkezés során megváltoztak a kivitelezés egyes műszaki részletei, ilyen esetekben pedig a jogszabály szerint felül kell vizsgáltatni a hatályos környezethasználati engedélyt.

A kormányhivatal eljárása legfeljebb 70 napig tarthat, és mivel e munka már június 16-án megkezdődött, a határidő éppen ma jár le.

A hivatal szakértői az eredeti tervektől való hét eltérés környezeti hatását vizsgálták. Módosult (vagy módosul) például egyes technológiai egységek elhelyezése az üzemen belül, változik a csapadék- és szennyvízelvezetés nyomvonala és mások lesznek további elemek is. Szintén eltér az eredeti engedélyben szereplőtől egyes alapanyagok és késztermékek raktározása, így például nem fektették le a tervezett iparvágányokat. Egyes eszközök (szivattyúk, ventilátorok) is módosulnak, illetve rendelkezik majd a műgumigyár egy direkt tüzelésű oxidációs rendszerrel.

 

Forrás: MW

A JSR Mol Synthetic Rubber Zrt. egy évi 60 ezer tonna kapacitású, szintetikus gumit gyártó (S-SBR) üzemet épít a TVK-Ipartelepen. Gyára alapkövét 2014-ben rakta le annak a 35 milliárd forintos beruházáscsomagnak a részeként, amelyben az alapkőlerakással egy napon avatták fel a Mol Petrolkémia új, évi 130 ezer tonna kapacitású butadiénüzemét. A butadién a legfontosabb alapanyaga az autóabroncs-gyártásban használt műgumi előállításának, de az iparban másra is használják. Az üzem annyi butadiént tud előállítani, amennyi mintegy 5 millió gumiabroncs gyártásához elég. Az 51 százalékban japán, 49 százalékban magyar tulajdonban lévő vegyesvállalat – a honlapja szerint – már keresi azokat a dolgozókat, akiket majd a gyárában alkalmazna. Összesen mintegy 200 főt foglalkoztatna.

műgumi jsr mol
Kapcsolódó cikkek