Cégvilág

Harmincezret fizethet, ha ilyen cigit szív

Az adózatlan dohánytermék birtokosa a lefoglaláson kívül minimum 30 ezer forint bírságra is számíthat – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága a Rendőrséggel közösen egy belvárosi telefonboltot, illetve annak környékét ellenőrizte, melynek során mintegy 3 200 doboz adózatlan cigarettát és 12 kilogramm dohányt találtak a pénzügyőrök. Három esetben a dohánygyártmányok szállítására használt gépkocsit is lefoglalták, valamint több mint négymillió forint jövedéki bírságot is kiszabtak – tájékoztat a NAV közleményében.

Magyarországon kizárólag Nemzeti Dohányboltban lehet jogszerűen dohányterméket árusítani. Ezek ellenőrizhető forrásból származnak, minden esetben magyar adójeggyel, vagy zárjeggyel vannak ellátva, tehát forgalmazásuk legális. Fontos tudni, hogy az adózatlan – például a Nemzeti Dohánybolton kívül vásárolt – dohánytermék birtoklása törvénysértő.

Ezen kívül a bizonytalan eredetű füstölnivalók összetétele ismeretlen, így azok fokozottabb egészségi kockázatot jelenthetnek. Az adózatlan dohánytermék birtokosa a lefoglaláson kívül minimum 30 ezer forint bírságra is számíthat. Aki adózatlan dohányterméket engedély nélkül árusít, legalább 5 millió forint pénzbírságot kaphat – figyelmeztet a NAV.

Forrás: NAV

A NAV idén eddig több mint 11 000 esetben foglalt le dohánytermékeket, összesen mintegy 1,1 milliárd forint értékben.

NAV zárjegy dohánytermékek
Kapcsolódó cikkek