Cégvilág

Jót tettek a nagy rendezvények a repülésnek

Újabb utasforgalmi rekord közelében pörgött a hétvégén a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma, mivel egyszerre három, nagy nemzetközi sportesemény ért véget vasárnap Magyarországon.

Újabb utasforgalmi rekord közelében pörgött a hétvégén a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma, mivel egyszerre három, nagy nemzetközi sportesemény ért véget vasárnap Magyarországon – közölte a repteret működtető Budapest Airport (BA). Ilyen rohamra korábban azért sem lehetett példa, mert eddig nem értek egymásba a nagy rendezvények, illetve a szóban forgó időszakban a Magyar Nagydíj és később a Sziget vendégeit kellett kiszolgálnia a reptérnek. Ezekhez jött most a budapesti úszó-világbajnokság és a Győrött rendezett ifjúsági olimpiai fesztivál.

Az események résztvevői, a szakmai stábok és a sok ezer szurkoló is e napokban utazik el Magyarországról, a budapesti repülőtér pedig állja az utasok rohamát. Vasárnap nem kevesebb, mint 189 érkező és 191 induló repülőgép, valamint összesen 49 280 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami napi forgalmi csúcsnak számít, de valójában az egész elmúlt hét nagyon erős volt a reptéren – mondta a Világgazdaságnak Hardy Mihály, a BA kommunikációs igazgatója. Ez pedig komoly feladatot jelenthetett a légi irányítóknak, a HungaroControl dolgozóinak, akiknek a szokásos járatok mellé újabbakat is be kellett „fűzniük”.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Forrás: Kallus György

A repülőtér 2A és 2B terminálján valamennyi utasbiztonsági soron teljes létszámmal várták az indulók rohamát, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság megerősített járőrökkel felügyelt a légikikötő rendjére és a közúti előtér forgalmára. „Mindent és mindenkit mozgósítottunk ezekben a napokban, hogy a budapesti repülőtér gördülékenyen működhessen. A repülőtér, a légitársaságok, a földi kiszolgálók és a hatóságok közötti szoros együttműködésnek köszönhetőn nem volt komolyabb fennakadás az induló utasok kiszolgálásában” – mondta Huszka Péter, a BA forgalmi igazgatója.

A nemzetközi események miatt nem lazítottak a repülőtéri biztonsági ellenőrzéseken. Még délután négy és este hét óra között is időben tudtak elstartolni a gépek, pedig ekkor távoztak sorban egymás után a Forma–1-es pilóták, a versenyzői csapatok és a szponzorok magángépei is – emelte ki a BA.

A csúcsforgalom hétfőn és kedden sem enyhült, hiszen sokan csak az események zárónapja utáni időpontra tudtak repülőjegyet váltani, míg mások megtoldották a sportos hétvégét egy néhány napos magyarországi nyaralással is. Az ugrásszerűen megnövekedett forgalmi igényeket jól mutatja, hogy a Lufthansa az LH1341-es járatán a szokásos Airbus A321-es helyett a majdnem kétszer akkora befogadóképességű Airbus A340-est állította forgalomba.

A sportrendezvényekről a napokban visszautazók és a rövidesen kezdődő Sziget Fesztiválra érkezők miatt az utasok újabb rohamára számíthatnak a reptéren. A Szigetre egyébként zömében hátizsákos turisták érkeznek, akiknek a visszautazáskor a BA zsákot ad, hogy a csomagjuk gond nélkül átjusson az átvilágító pulton – tette hozzá Hardy.

Budapest Airport utasforgalmi rekord
Kapcsolódó cikkek