Cégvilág

Árverés előtt áll a Pécsi Direkt

Szeptemberben árverésre bocsátják az Alexandra bolthálózatot korábban üzemeltető Pécsi Direkt Kft. vagyontárgyait.

Szeptember 22-én újabb fejezetéhez ér Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó csődbe ment könyvbirodalmának története: nyilvános pályázati felhívás formájában árverésre bocsátják az Alexandra bolthálózatot korábban üzemeltető Pécsi Direkt Kft. vagyontárgyait. Az elektronikus értékesítési rendszer (EÉR) adatbázisa szerint a különféle követelések irányára 1,23 milliárd forint, a pályázatokat október 10-ig várja az EÉR. Noha kifejezetten bizonytalan megtérülésű peresített követelésekről van szó, ez az összeg sikeres tranzakció esetén is csak csepp a tengerben a társaság utóbbi időben felhalmozott teljes adósságához képest.

A felszámolást végző Kvantál Kft. korábbi tájékoztatása szerint ugyanis 102 hitelező – köztük könyvkiadók, önkormányzatok, bankok és az adóhatóság – több mint 9 milliárd forintot követel a Pécsi Direkt Kft.-n. Pedig fénykorában az Alexandra a magyar könyvpiac 25-30 százalékát is uralta, Matyi Dezső azonban idővel a másik üzemeltető cég, a Rainbow Üzletlánc Kft. felett is elveszítette az irányítást.

Az év elején kialakult válsághelyzet a Kvantál szerint az Alexandra-birodalom 2014-es krízisére emlékeztet: akkor csődbűncselekmény, sikkasztás és csalás gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Alexandra Pécsi Direkt Kft.
Kapcsolódó cikkek