Cégvilág

Érik a mobilfrigy Amerikában

Újrakezdődtek a tárgyalások az amerikai T-Mobile US és a Sprint között, miután utóbbi anyavállalata, a japán SoftBank eladásra kínálta a mobilszolgáltatóban lévő 80 százalékos tulajdonát.

Újrakezdődtek a tárgyalások az amerikai T-Mobile US és a Sprint között, miután utóbbi anyavállalata, a japán SoftBank eladásra kínálta a mobilszolgáltatóban lévő 80 százalékos tulajdonát, és abból csak egy kisebb részt tartana meg a fúzió után megalakuló vállalatban – írta a CNBC. A két cég még így is hetekre van a végleges megállapodástól, a portál szerint több lényeges kérdésben, például a részvénycserearányokban nem sikerült még megállapodniuk. A CNBC iparági forrásokra alapozva azt állítja: az egyesülés után a vállalatot a T-Mobile US mostani vezérigazgatója, John Legere irányítja majd. A cégek nem kommentálták az értesüléseket. Érdemi reakció utoljára múlt hónapban érkezett, akkor Marcelo Claure Sprint-vezér csak annyit mondott, hogy a közeljövőben megvalósulhat a megállapodás. A források azonban azt állítják: a felújított tárgyalások ellenére még korántsem biztos a fúzió.

Forrás: T-Mobile

A hírre a T-Mobile US árfolyama több mint 5 százalékot emelkedett, az év eleje óta közel 14 százalékot drágultak a papírok. A Sprint kurzusa bő 8 százalékot ugrott a hírre, január elejéhez képest azonban még mindig a negatív tartományban van, mivel a cég gyenge negyedéves jelentései miatt május második felében megroppant a jegyzés. Az árfolyam-emelkedésből az látszik, hogy a befektetők lelkesednek a fúzióért. Az amerikai versenyszabályozáson azonban elhasalhat az üzlet: a T-Mobile US 16,9 százalékos piaci részesedésével a harmadik, a Sprint 12,8 százalékával a negyedik legnagyobb a helyi vezeték nélküli hálózatszolgáltatók között. Piacvezető 35,7 százalékkal a Verizon, a második helyen az AT&T állt 33,1 százalékkal.

A SoftBank már 2014-ben is tárgyalt a T-Mobile US anyavállalatával, a Deutsche Telekommal a Sprintről, de akkor a lehetséges versenyjogi következmények miatt felfüggesztették a megbeszéléseket. A New York Post felhívta a figyelmet, hogy az Obama-adminisztráció szigorúbban kezelte a trösztellenes szabályokat, Donald Trump elnöksége alatt esélyesebb az engedélyezés, de még így is lehet, hogy az üzlet fennakad a törvény szűrőjén.

Licitverseny indult az ügyfelekért

Emeli adatkeretét az amerikai T-Mobile: 32 gigabyte helyett tegnaptól havi (!) 50 gigabyte-ot használhatnak fel a fogyasztók, mielőtt lassítani kezdenék adatforgalmukat. Az ügyfeleknek kedvező lépéssel a T-Mobile megelőzi a versenytársait: a Verizon és az AT&T 22 gigabyte-os keretet nyújt, a Sprint pedig 23 gigabyte-osat. A T-Mobile közleménye szerint ezentúl a felhasználóik legfeljebb egy százaléka tapasztal forgalomlassítást. | VG

 

mobilszolgálató T-Mobile US Amerika Sprint
Kapcsolódó cikkek