Cégvilág

Jól haladnak a mobilcégek a hálózatbővítésekkel

Egyes kisebb településeken a lakosság megnehezíti a mobil távközlési hálózat építését, emellett a határ menti települések esetében szükséges nemzetközi egyeztetések is fennakadásokat okozhatnak, de összességében még mindhárom mobil távközlési cég időben van.

A három mobil távközlési cégnek, a Telekomnak, a Telenornak és a Vodafone-nak is van még ideje arra, hogy hálózatát a 2014-es frekvenciatender elvárásai szerint teljesen kiépítse, de a társaságoknak időarányosan is teljesíteniük kell, és a vállalatoktól kapott válaszok alapján úgy tűnik, ezzel nagyjából jól állnak.

A 800 MHz-es országos hálózat kiépítése nagy lépésekben halad – közölte a Világgazdasággal a Telenor Magyarország. A kötelezettségek a kisebb lélekszámú települések ellátását helyezik előtérbe, így sok olyan területen kiépült a hálózat, amelyeket eddig még nem ért el a mobil adatkommunikáció. A fizikai hálózat kiépítése közösen történik a Magyar Telekommal, azaz egyes régiókban a Telekom, míg más területeken a Telenor infrastruktúrája a meghatározó, de természetesen a hálózaton nyújtott szolgáltatások ettől még jelentősen különbözhetnek egymástól a két szolgáltató esetében – emelte ki a Telenor. Több száz új bázisállomás építését fejezték be az elmúlt időszakban, melyek azóta már a hálózat részeként üzemelnek.

Forrás: Shutterstock

A Telenor arról is beszámolt, hogy sok helyen korlátot szab a lakosság – és néhány esetben az önkormányzat –, különböző okok miatt nem engednek a településen vagy annak környezetében új állomást létesíteni, holott az állomás megépítése nélkül a lakosság által is méltán elvárt lefedettséget nem tudják biztosítani. Az átlagosnál nehezebb helyzetben vannak az ukrán határ közelében is, mert az ilyen esetekben szükséges nemzetközi egyeztetések igen nehézkesen zajlanak az ukrán féllel az NMHH segítsége és támogatása ellenére is – hangsúlyozták a Telenornál. Ennek ellenére úgy látják, hogy a pályázati kötelezettségeket időre teljesíteni fogják.

A Telenor Magyarország tavaly és idén több mint 12 milliárd forintot fordított hálózatfejlesztésre, a beruházások révén a nagyvárosok mellett több mint 2700 hatezer fő alatti településre juttatja el a széles sávú mobilinternetet. Már a lakosság több mint 98 százaléka számára érhetők el a Telenor 4G-szolgáltatásai hazánkban. Ennek eredményeképp már 700 bázisállomáson üzemel a 4G+ (LTE Advanced) technológia, amellyel akár a maximális 300 Mbps-os letöltési sebességet is el lehet érni. Tavaly elérte a 84,9 százalékot a teljes indoor (beltéri) lefedettségük.

A Telekom is gőzerővel dolgozik a hálózat kiépítettségének bővítésén, és 2015 végén sikeresen, a tervezett számokat meghaladva teljesítette az első mérföldkövet, amikorra is 675, ezer lakos alatti és 57, ezer-hatezer lakosú települést kellett lefednie. A 800 MHz-es 4G-hálózat építése azóta is országszerte zajlik, mind a 2017-es követelmény szempontjából fontos 6000 lakosúnál kisebb településeken, mind a nagyobb városokban, valamint Budapesten is. A Telekom országszerte több mint 3000 4G-s állomással rendelkezik, ennek köszönhetően a kültéri lakossági lefedettség meghaladja a 98,4 százalékot. Mindezen eredményeket több milliárd forintot kitevő beruházással érte el a vállalat. A pályázatban meghatározott idei célok megvalósításához szükséges beruházások döntő hányada már elkészült, és a még hiányzó állomások kivitelezése és engedélyeztetése is lezárul az ősz folyamán – emelte ki a Telekom.

A Vodafone fejlesztéseinek eredményeként az ország nagy részén, a korábban csak 3G-vel lefedett területeken is elérhetővé vált a 4G-technológia, az eddig nem vagy csak gyengén lefedett területeken (jellemzően az ország északkeleti és délnyugati részén) pedig új állomások építésével biztosítja a szolgáltató a lefedettséget. A Vodafone Magyarország országos kültéri 4G-lefedettsége megközelítette a 95 százalékot, a fejlesztések pedig folytatódnak a kisebb falvakban, településeken.

Az említett három mobiltelefontársaság mellett a Digi is a 2014-es frekvenciapályázat nyertese volt, de amíg a piacon lévő cégekkel szemben elvárásokat támasztottak a kiépítéssel kapcsolatban, addig a Digivel szemben nem.

A cégekkel kötött szerződés különböző időpontokat határoz meg a fejlesztés során, „végső” kötelezettség a pályázat lezárását követő 60. hónapra vonatkozik, amikorra a nyertesnek az ország lakosságának legalább 96 százalékát és területének legalább 90 százalékát kell lefednie, illetve a szerződés hatálybalépését követő tizedik év végéig az ország lakosságának legalább 99 százalékát elérő lefedettséget kell biztosítania.

A hatóság nem talált jelentős elmaradást

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztatása szerint a szolgáltatók teljesítették a 2015-ös vállalásokat. A hatóság egy szolgáltatónál állapított meg késedelmet (1100 településből 87 lefedése nem teljesült határidőre), de az el­járás befejezéséig ez is teljesült, így az NMHH a jogsértés mértékével arányos (3 millió forint) bírságot szabott ki. A tavalyi vállalások teljesítésének hatósági ellenőrzése még folyamatban van. A szolgáltatók a beszámoló mellett ugyancsak benyújtották azoknak a településeknek a listáját, amelyeknél az általuk vállalt határidőre rajtuk kívülálló okok miatt nem tudnak lefedettséget biztosítani. A hatóság ellenőrzi, hogy a szolgáltatók által felhozott indokok valóban fennállnak-e.

 

Vodafone hálózat mobilcégek Telekom Telenor
Kapcsolódó cikkek