Cégvilág

Már tervezik a Keleti Gyűrű gázvezetéket

A magyarországi Euroil mérnöki és tanácsadó társaságot bízta meg az Eastring (Keleti Gyűrű) páneurópai gázvezeték-beruházás megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésével a projekt életre keltője, a szlovákiai Eustream.

A magyarországi Euroil mérnöki és tanácsadó társaságot bízta meg az Eastring (Keleti Gyűrű) páneurópai gázvezeték-beruházás megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésével a projekt életre keltője, a szlovákiai Eustream. A megvalósításra a szlovákiai társaság mellett a magyarországi (FGSZ Zrt.), a bulgáriai (Bulgartransgaz EAD) és a romániai (Transgaz S. A.) rendszerirányítók társultak.

Az új szállítási útvonal közvetlen vezetéki összeköttetést teremt majd a délkelet-európai és a közép-európai gázpiacok között, de a teljes nyomvonalán nem kell majd új csövet lefektetni, csak egyes szakaszokat kell építeni, illetve új összeköttetést teremteni a meglévő hálózatok között. A tervező kijelöléséről kiadott közleményben Rastislav Nukovic, az Eustream vezérigazgatója kiemelte, hogy az Eastring szerepel azon európai uniós listán, amely a közérdeket szolgáló projekteket (PCI) tartalmazza, vagyis hozzájárul az adott térség ellátásbiztonságának javításához.

A megvalósíthatósági tanulmánynak kell választ adnia minden műszaki, gazdasági, pénzügyi és környezetvédelmi kérdésre, beleértve az optimális nyomvonal kiválasztását és a vezeték használata iránti majdani kereslet felmérését is.

A tanulmány költségének a felét az Európai Bizottság európai hálózatfinanszírozási eszközalapja állja. A végső döntést a beruházásról a 2018 júniusára elkészülő anyag alapján hozzák majd meg. A 2005-ben alapított Euroil Engineering Tervező és Tanúsító Kft. főtulajdonosa a nyilvános adatok szerint egy magyar magánszemély, Csajka Péter Pál, cégének tavaly és tavalyelőtt nem volt árbevétele.

Az eredeti, 2015-ös terv szerint 2018 végére üzembe kellene helyezni az Eastringet, amelyre akkor hárulna nagy feladat, ha a Gazprom 2019-től jelentősen csökkentené az európai gáz Ukrajnán keresztüli tranzitját. Igaz, e helyzetre maga az orosz társaság is készül, elsősorban a Déli Áramlat gázvezeték tervének újraélesztésével. Az Eustream induló kapacitását korábban évi 20 milliárd köbméterben jelölték meg úgy, hogy az később évi 40 milliárd köbméterre növelhető. Teljes hossza 744, vagy 1015 kilométer lesz. A beruházás első szakaszának költségét két éve 1,14 milliárd vagy 1,52 milliárd euróra becsülték. A cső magyarországi szakaszának a délkeleti vége a magyar–román határon lenne, Ukrajna közelében, az északnyugati pedig a magyar–szlovák határon. A beruházás vonzóbbá teheti a magyarországi gáztárolást a balkáni országok számára.

Keleti Gyűrű
Kapcsolódó cikkek