Cégvilág

Megfizeti a diák az önállóságot

Magánbérházak még nem épülnek Magyarországon, egyre inkább kiépül viszont a professzionális bérlakáspiac.

Magánbérházak még nem épülnek Magyarországon, egyre inkább kiépül viszont a professzionális bérlakáspiac azon szegmense, ahol a befektetési céllal vásárolt lakások tulajdonosai és az ingatlanok üzemeltetésére szakosodott cégek találnak egymásra. Az egyik ilyen cég, a mintegy 400 lakást kezelő Cordia Property Management szakértői tegnap, a Corvin sétány nemrég átadott lakóépületének bejárása során osztották meg tapasztalataikat. A bérbeadással jelenleg elérhető 6-7 százalékos hozam sokakat csábít befektetőként a piacra. Fodor Gabriella cégvezető a Világgazdaságnak elmondta: jellemzően 1-2 százalékos üresedési rátával dolgoznak, ami csak akkor szökik magasabbra, ha éppen új lakóház kerül a piacra, de akkor is legfeljebb egy hónap alatt találnak bérlőt a megvásárolt lakásokra. A tulajdonosok a kiszámíthatóságot, a bérlők pedig az átlátható és tervezhető költségeket szeretik, a Corvin sétány menti lakásaikat 90 százalékban egyetemisták, közülük 80 százalékban külföldiek bérlik. A garzonok bérleti díja most 450-500 euró, az egyhálós lakásoké 650-700 euró, a kéthálós-nappalisoké 1100-1300 euró. A vízdíjat, fűtést és az egyéb közös költségeket tartalmazó havi kiadás lakásmérettől függően 25–70 ezer forint között van, a többi része fogyasztás szerinti.

Forrás: MW

Új trend a diákok körében, hogy egyre ritkábban bérelnek közösen lakást, inkább megfizetik azt a kényelmet és szabadságot, amit az önállóság jelent. Ugyancsak elvárás a lakás komplett felszereltsége a klímától a mosogatógépig, az evőeszközöktől a kényelmes ágymatracig. A garzonok berendezésére és gépesítésére 1,79 millió, az egyhálós lakásokra 2,19 millió, a kéthálósokra 2,39 millió forintot költenek a Corvin negyedben befektető lakásvásárlók átlagosan – tudtuk meg.

Az egyetemekhez mért albérleti vonzáskörzetet nem távolságban, hanem elérési időben mérik, a tömegközlekedési kapcsolatok miatt a Corvin negyed környékén a használt lakások bérleti díja sem sokkal, jellemzően 20-30 százalékkal alacsonyabb az újakénál, a meglepetés inkább a rezsiköltségben rejlik, ami sok régi házra jellemző, és nem igazán kellemes. Az új lakások iránti érdeklődés nem lankad, a Cordia például a múlt év elején jelentette be a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb volumenű ingatlanfejlesztését, és az akkor meghirdetett több mint 1500 lakás 80 százaléka már vevőre is talált. Az idén ennél is több új lakóingatlan értékesítését kezdték, illetve kezdik meg a főváros tíz helyszínén, ebből nyolc helyen már zajlik is az építkezés – jelentette be Frey Tímea, a Futureal csoport marketingvezetője.

diákok kiadó lakás
Kapcsolódó cikkek