Cégvilág

Milliárdokat fordítanak évente a prosztatarákos betegekre

Tavaly csaknem 3,4 milliárd forintba került az egészségbiztosítónak a prosztatadaganatos betegek gyógyítása.

Tavaly csaknem 3,4 milliárd forintba került az egészségbiztosítónak a prosztatadaganatos betegek gyógyítása – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által közölt adatokból. Fekvőbeteg-ellátásra mintegy 2,1 milliárdot, gyógyszerezésre (kemoterápiára) hozzávetőleg 1,3 milliárdot, sugárterápiára pedig több mint 250 millió forintot fordított az elmúlt évben a NEAK. Évente körülbelül négyezer új prosztatarákos beteget regisztrálnak Magyarországon, 1500 férfi haláláért is a prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedése a felelős.

Az évenkénti prosztatarákszűrés minden 40 év feletti férfinak javasolt még panaszmentes állapotban is, hiszen a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele. Az utóbbi három évben kicsit emelkedett a szűrővizsgálatokon megjelenő férfiak száma, míg 2014-ben 323 ezren, addig tavaly már 347 ezren jelentek meg urológiai vizsgálaton. A szűrővizsgálatokra 2014-ben 731 millió forintot költött a NEAK, tavaly viszont már elérte a 852 milliót ez a tétel a kiadási oldalon.

Az Európai Unióban 90 ezer, a világon pedig több mint egymillió új prosztatarákos beteget diagnosztizálnak minden évben. Magyarországon a Rákregiszter adatai szerint a férfiak daganatos halálozási sorrendjének negyedik helyén áll a prosztatarák. Az első helyen a tüdő-, a másodikon a gyomor- és vastagbélrák áll, a harmadik helyet pedig az ajak- és szájüregi daganatok foglalják el.

A daganatos betegségek kezelésére 2015-től több újfajta sugárterápiás és sebészeti eljárást vezettek be – mondta lapunknak Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Példaként említette a hipertermiás hasűri kemoterápiát, a video-thoracoscopos tüdőráksebészetet és a robotsebészetet, amelyet prosztatatumoroknál alkalmaznak.

Egy tavalyi rendeletmódosítás szerint négy onkológiai terápiás területen – a melanoma, a prosztata, az onkohematológia és a tüdődaganatok kezelésére – 15 új, innovatív gyógyszer hozzáférését támogatja a NEAK. Tavaly a prosztatarák innovatív gyógyszereire több mint 2 milliárd forintot költött méltányosságból a biztosító – közölték lapunkkal.

A prosztatarák korai felismerését megnehezíti, hogy gyakran egyáltalán nem okoz észrevehető panaszokat. Előfordul, hogy csak a beteg halála után derül ki a betegség – mondta Rosta Gábor, a Dr. Rose Magánkórház praxisvezető urológus-sebész főorvosa. A szakorvos szerint Magyarországon a diagnosztizált prosztatarákos betegek 80 százaléka későn, áttétes stádiumban megy orvoshoz, ezzel szemben Nyugat-Euró­pában és az USA-ban a betegek 80 százaléka már akkor elkezdi a terápiát, amikor a daganat még nem terjed túl a prosztata határain.

urulógia szűrés prosztatarák
Kapcsolódó cikkek