BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy bírságot kapott a kartellezésen kapott Scania

Az Európai Bizottság 880 millió euróra büntette a Scaniát kartellezés miatt. Négy másik kartellezőre csökkentett büntetést szabtak ki.

Kartellezés miatt 880 millió eurós (körülbelül 274 milliárd forintos) bírságot szabott ki Scania svéd autóipari vállalatra szerdán az Európai Bizottság.

Forrás: AFP

A brüsszeli testület vizsgálata megerősítette, hogy a Scania és öt másik európai gyártó 1997-től 14 éven át

egyeztetett időpontban vezette be az új károsanyag-kibocsátási technológiákat, és megállapodtak teherautóik nagykereskedelmi áráról.

Négy másik kartellező – a Daimler, a Volvo, a DAF és az Iveco – a bírság tíz százalékos csökkentése fejében korábban elismerte, hogy jogellenesen járt el, a MAN pedig mentesült a pénzbüntetés alól, mert felhívta a figyelmet a szabálysértésre.

Margrethe Vestager uniós versenyügyi biztos megengedhetetlennek nevezte, hogy tisztességes verseny helyett kartelleztek az érintett cégek, amelyek együttesen az Európában gyártott közép- és nehéz-tehergépjárművek 90 százalékát állítják elő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.