Cégvilág

Várakozáson felüli a globális gabonatermés

Mérséklődtek a globális az élelmiszerárak globálisan augusztusban, miután a betakarított gabona mennyisége várakozáson felülinek bizonyult. Ennek következtében a FAO élelmiszerár-index 1,3 százalékkal csökkent.

Augusztban globálisan mérséklődtek az élelmiszerárak, miután a betakarított gabona mennyisége várakozáson felülinek bizonyult. Ennek következtében a FAO élelmiszerár-index 1,3 százalékkal csökkent.

Forrás: AFP

A csökkenés fő oka a gabona árának 5,4 százalékos esése, amit leginkább a Fekete-tenger környékének jó termelési kilátásai okoztak. Ezzel együtt a világ teljes gabonatermelése eléri a 2611 millió tonnát, amely történelmi rekordértéket jelent, így a gabonatartalékok sosem látott mennyiségre duzzadhatnak 2018-ban – vélik a FAO szakértői.

https://www.vg.hu/vallalatok/masolat-beerett-egyes-malmoknal-a-lisztaremeles-595777/

A FAO új előrejelzése szerint nagyobb mennyiségben kerül gabona az asztalra – főként búza és rizs – és az állati takarmánynak szánt szemes termények is hatalmas, rekordmennyiséget érnek el. Mindezek mellett a globális gabonakészletek is rekordmagasságba emelkednek: a 719 millió tonna 2 százalékkal haladja meg az eleve példa nélküli szezonnyitó szintet. Ezen belül is az oroszországi búza-, illetve a brazíliai kukoricaraktárak kapacitása lesz leginkább kihasználva.

A gabonakereskedelem is 2 százalékos bővülésnek néz elébe, és a 403 millió tonna gabona, ami várhatóan gazdát cserél, nem meglepő módon ugyancsak rekordnak számít – állítja a FAO. Hozzáteszik: ennek hátterében számos nagy gazdaság, mint Kína, Brazília, Irán, Mexikó és az importéhsége áll.

gabonatermelés élelmiszerár-index élelmiszerárak
Kapcsolódó cikkek