Cégvilág

Visszavenné cégét Niki Lauda

Az Air Berlin még nem kapta meg az áthidaló kölcsönt.

Niki Lauda hivatalosan is jelezte vételi szándékát az Air Berlin leányvállalatára, a Niki Luftfahrtra. A volt Forma–1-es osztrák pilóta a Reuters hírügynökségnek az mondta, még nem nem tudja, milyen feltételek mellett vásárolná vissza az általa alapított légitársaságot, a végleges döntést csak akkor hozza meg, ha minden rendelkezésére bocsátott dokumentumot áttekintett. Az viszont biztos, hogy szeptember 15-ig – a többi jelentkezővel együtt – meg kell tennie a szükséges lépéseket. Szeptember 21-én pedig már döntés is születhet a német légitársaság jövőjéről.

Forrás: MTI

A csődbe jutott Air Berlin részvényeinek többségét az állami támogatást élvező Lufthansa szerezheti meg, de várhatóan ajánlatot tesz a brit EasyJet, illetve a német Condor Flugdienst is. Korábban a Ryanair is jelezte, hogy igényt tartana az Air Berlin által kínált résidő és részvények egy részére. A napokban azonban az ír légitársaság bejelentette, mégsem nyújtanak be ajánlatot, inkább arra koncentrálnak, hogy átvehessék a szintén becsődölt olasz Alitalia 90 sugárhajtású repülőgépét, pilótákkal és légiutas-kísérő személyzettel együtt.

A német kormány augusztus közepén jelentette be, hogy 150 millió eurós áthidaló kölcsönt ad – a hírek szerint 10 százalékos kamat mellett – az Air Berlinnek, miután a légitársaság csődeljárást kezdeményezett az illetékes berlini cégbíróságon. A fizetés technikai végrehajtása folyamatban van – nyilatkozta a gazdasági tárca szóvivője a Reuters hírügynökségnek. A légitársaság mindenesetre vasárnap szeptember közepétől törölte a Berlin és Abu-Dzabi közötti járatait – írja az Arabian Business. Az Európai Bizottság jóváhagyja a légitársaság megmentéséhez nyújtott állami támogatást – közölte tegnap a testület.

Niki Lauda Air Berlin
Kapcsolódó cikkek