Cégvilág

Eljárási hiba a hintőporügyben

Eljárási hiba miatt utasították el másodfokon a petefészekrákban elhunyt felperes Johnson & Johnson elleni keresetét.

Másodfokon a Johnson & Johnson (J&J) javára ítélt a missouri bíróság a hintőporperben, azaz nem jár az első fokon kiszabott 72 millió dolláros kártérítés annak a nőnek, aki petefészekrákban hunyt el két éve, s betegségét összefüggésbe hozták azzal, hogy 35 éven át használta a J&J hintőporait, köztük a Johnson’s Baby Powdert.

Az örökösök nem azért bukták el a pert, mert a J&J bizonyította vétlenségét
Forrás: AFP

Jacque­line Fox 62 éves korában halt meg, a tavaly februári ítéletet már nem érhette meg. A pert továbbvivő örökösök viszont nem azért esnek el a 72 millió dollártól, mert a tudomány a J&J vétlenségét igazolta volna, hanem amiatt, hogy az alabamai hölgy ügyét eleve nem tárgyalhatták volna Missouri államban. Az egészségügyi kártérítési perek dzsungelében a Legfelső Bíróság júniusban tett rendet, jelentősen leszűkítve azoknak a bíróságoknak a körét, amelyek ilyen esetekben eljárhatnak.

A felperesek vagy abban az államban, ahol élnek és ahol az egészségkárosodást elszenvedték, vagy az alperes székhelye szerinti bíróságon perelhetnek. Missouri állam St. Louis-i bíróságán 65 károsult perelte be a J&J-t, de közülük csak ketten voltak helyi lakosok. A bíróság négy felperes – köztük Fox – javára összesen 307 millió dollár kártérítést ítélt meg. Vélhetően a másik három pernyertes sem jut majd a pénzéhez a másodfokra vitt eljárás során. Jacqueline Fox ügyvédje jelezte, hogy jogi úton tovább keresik az igazukat – írja az AP.

A J&J ellen mintegy 4800 panaszos indított kártérítési pert az Egyesült Államokban a hintőpor esetleges rákkeltő hatása miatt, s hogy erre a veszélyre a vállalat nem hívta fel megfelelő módon a figyelmüket.

A J&J győzött – ha lehet egyáltalán ilyet mondani –, s készülhet a következő tárgyalásra, amelyen az augusztusban Kaliforniában első fokon megítélt 417 millió dolláros kártérítéséről dönt a fellebbviteli bíróság. A J&J kedden a parketten viszont valódi győzelmet aratott, ugyanis árfolyama a harmadik negyedéves gyorsjelentés kedvező számainak köszönhetően 3,5 százalékkal erősödött New Yorkban. A gyógyszeripari és egészségügyi termékek legnagyobb amerikai gyártója kétmilliárd dollárral 19,7 milliárdra növelte bevételét. Adózott eredménye 3,76 milliárd dollár volt, az egyszeri tételek elszámolása miatt félmilliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Johnson & Johnson J&J per petefészekrák
Kapcsolódó cikkek