Cégvilág

Már fagyasztással is kezelhetők itthon a jóindulatú emlődaganatok

A régióban elsőként Magyarországon vált elérhetővé a jóindulatú emlődaganatok műtét nélküli, fagyasztásos eltávolítása – mondta Világgazdaságnak a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa.

Deák Pál Ákos szerint ez jelentős előrelépés a hazai orvoslásban annak ellenére, hogy a krioabláció nevű eljárást a társadalombiztosítás egyelőre nem finanszírozza, a magánellátásban pedig 500 ezer forintba kerül a beavatkozás. Deák Pál Ákos szerint a tapasztalatok alapján hosszú távon megfontolandó a fagyasztásos eljárás kiterjesztése egyéb daganatos megbetegedések kezelésénél, mivel már évtizedek óta hatékonyan alkalmazzák a prosztata, a máj, a vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelésére.

Magyarországon a nők 15 százalékának van jóindulatú melltumora, a probléma főleg a hormonálisan aktív korú, döntően fiatal nőket érinti. A jóindulatú emlődaganat nem okoz áttétet, a beteg életét nem veszélyezteti, de eldeformálhatja az emlőket, ami súlyos pszichés problémát okozhat.

Az országban 51 akkreditált emlőszűrő állomás van – közölte lapunkkal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Évente 400-500 ezer nő kap behívót ingyenes emlőszűrésre, de csak 45 százalékuk megy el, pedig rosszindulatú emlődaganat miatt évente több mint kétezer nő hal meg.

A jóindulatú melldaganatot az eddigi hazai gyakorlat szerint nyitott műtéttel távolítják el. Az ambulánsan végezhető és az elmúlt években éppen e daganatokra optimalizált fagyasztás után e daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontroll alapján a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a jóindulatú csomók mérete az emlőben – mondta Deák Pál Ákos.

Deák Pál Ákos műtét emlődaganat
Kapcsolódó cikkek