Cégvilág

Záródik a távhőgyűrű

A Főtáv 238 ezer budapesti lakást fűt, de készül a távhűtés bevezetésére is – a Duna vize lenne a hűtőközeg –, és van elképzelése a napenergia hasznosítására is.

Néhány jelentős beruházással 2020–2022-re összefüggő rendszerré alakulhat a Főtáv Zrt. ma még szigetszerű egységekből álló budapesti távhőhálózata. A fejlesztés piaci előnyöket ígér, és javíthatja az ellátás biztonságát. Új hőforrásokra is támaszkodna a monopolhelyzetben lévő hőtermelőktől függő, szerény saját termelésében pedig jórészt földgázt használó társaság. A változtatásoktól azt reméli, hogy több tízezer belvárosi lakás kapcsolódik majd rá a hálózatára – e terület egyelőre fehér folt a térképén –, olcsóbban vásárolhat majd hőt, az általa értékesített hőn belül pedig nagyobb súly jut a saját termelésűre. Ezáltal évente 65 ezer lakás igényének megfelelő gázfelhasználás takarítható meg, egyúttal annyi szén-dioxid-kibocsátás előzhető meg, amennyit nyolcmillió fa köt meg.

Forrás: Shutterstock

Az elképzeléseket és a részben folyamatban lévő projekteket Orbán Tibor, a Főtáv műszaki vezérigazgató-helyettese ismertette a tegnapi konferencián. Mint elmondta, a budapesti távhővezeték-gyűrű kialakítása a többi között hat nagy vezetékprojektet foglal magában a hozzájuk tartozó szivattyúállomásokkal és más létesítményekkel. A kijelölt hőközpontok összekapcsolása érdekében egy-egy vezeték az Erzsébet hídon és az Árpád hídon halad. Az új nyomvonalon lévő épületek rákapcsolódhatnak a hálózatra, ilyen lesz például a Telekom irodaháza, a Belvárosban pedig elsőként a Főpolgármesteri Hivatal.

Saját hőtermelésének növelését az uniós támogatással létrehozandó, 200 megawattnyi biomassza-erőmű és az ország második hulladékhasznosító műve, a Huha 2. megépítésével oldaná meg. Az utóbbi régi terv, de még nincs róla döntés. A létesítmény egy szennyvíziszap-kezelő projekt részeként, 50 milliárd forintos támogatással jönne létre. Ám míg a korábbi tervekben dél-budai vagy attól is délebbre lévő helyszínek kerültek szóba, Orbán Tibor most azt mondta, még kérdéses, hogy a főváros északi vagy déli részén lesz-e a beruházás.

A Főtáv 238 ezer budapesti lakást fűt. Készül a távhűtés bevezetésére is – a Duna vize lenne a hűtőközeg –, és van elképzelése a hasznosítására is. Tavaly 30 megawatt hőigényű új fogyasztót kapcsolt a hálózatára – ekkora Kaposvár felhasználása –, az idén 35 megawattnyit, és további 200 megawattról tárgyal, illetve van aláírt szerződése.

Budapest Főtáv távhűtés
Kapcsolódó cikkek