Cégvilág

Glamping Magyarországon, avagy kempingezés felsőfokon

Jurta, lombház a fa tetején, átalakított régi teher­autó – különleges helyszínek, ahol rendszerint a természet közelében és sok esetben igazi luxuskörülmények között pihenhetünk.

Első hallásra talán csak a legkalandvágyóbbaknak tűnik vonzó időtöltésnek egy jurtában töltött hétvége a puszta kellős közepén, vagy néhány nap egy kiszuperált vasúti kocsiban, ám ha hozzátesszük, hogy a pihenésünkre szinte luxuskörülmények között kerülhet sor, máris vonzóbb lehet a kép. Erre, vagyis a nomád életérzés és a modern kényelmi szolgáltatások ötvözetére épül az úgynevezett glamping, ami már jó ideje Magyarországon is elterjedőben van.

Forrás: VG – Fischer Patrícia

A szó a glamorous és a camping szavak összevonása, vagyis elbűvölő kempingezés lenne a szó szerinti fordítás. Mivel ez némileg sután hangzik, jobb és szabadabb magyarítás a stílusos kempingezés. Annyi mindenesetre ebből is kiderül, hogy miről van szó: olyan pihenési formáról, ahol a természet közelében vagyunk, de a megszokott kényelmünkről sem kell lemondani. Hazánkban is már számos ilyen szállást találhatunk, van közöttük ázsiai jurta, átalakított Csepel teherautó, lombház, ekhós szekér vagy lábas kástu ház (az Őrségben elterjedt, jellegzetes, kamraszerű építmény).

Jurtából több fajtából is válogathatunk. A Szegedtől mindössze félórás autóútra található Ruzsa közelében fekvő tanyán például a nomád ősöket idézik a jurták, korántsem nomád körülmények között. A Homoki Lodge ugyanis igazi luxussal fogadja az utazót, a már említett jurtákon kívül egy gyönyörűen, de korhűen felújított parasztházban is megszállhatunk.

Forrás: VG – Fischer Patrícia

A modern jurták, amelyek kívülről leginkább egy sci-fi film díszletének tűntek, a hagyományos építményekre legfeljebb formájukban emlékeztetnek, a tetejükön lévő nyílás – amely a honfoglalás előtti magyaroknál arra szolgált, hogy a jurta közepén elhelyezett tűzhely égésgázai távozzanak rajta – gombnyomásra nyitható üvegboltozattá alakult, melyen keresztül a fényszennyezéstől mentes, csillagokkal roskadásig megrakott alföldi eget lehet kémlelni. A kényelmi szolgáltatások itt nem érnek véget. További kényeztetések várnak az utazóra a Homoki Wellnessben, ahol különféle masszázsok, szauna, valamint a környék vasban és kénben gazdag termálvizével feltöltött medence szolgálja a kikapcsolódást, az aktívabb pihenést kedvelők pedig hosszabb túralovaglásra is indulhatnak a Homokhátság végtelen pusztáin.

Szintén jurtákkal várja a vendégeket az Almond Grove Yurt Hotel a Káli-medence kapujában, Ábrahámhegyen. A szőlőtőkék mellett épültek a fürdőszobával felszerelt jurták, csodálatos kilátással a Balatonra. De találunk jurtát a Bükkben is, Noszvajon, a Nomád Hotelben, ahol ezenkívül megszállhatunk akár a fatetőkön is. Három és fél méter magasan, a fák lombszintjén alakítottak ki egy teljesen átlátszó iglut, amelyben kényelmes franciaágymatrac, bárányszőr, puffok és ventilátor szolgálják a kényelmet, és még egy nagy terasz is körbeveszi.

Gyerekekkel is jó program lehet a Mecsekben megbúvó Mókus-völgy. Lakhatunk mézeskalács házikóban, a kalandvágyóbbak pedig egy átalakított Csepel teherautóban vagy egy régi cirkuszi vagonban hajthatják álomra a fejüket. Ám itt sem kell lejjebb adnunk az igényeinkből: a romantikus és természetes ökostílusban kialakított nyaralókban van fürdőszoba, teljesen felszerelt konyha és természetesen wifi is.

A glamping története

Maga a kifejezés 2005 körül bukkant fel először az Egyesült Királyságban, és több mint tíz évvel később, 2016-ban vették be az Oxford szótárba. Bár a szó új keletű, maga a koncepció korántsem az: egyes feljegyzések szerint a 16. században például a skóciai Atholl grófja látta vendégül a Felföldet meglátogató V. Jakabot, és az ő tiszteletére épített fényűző sátrakat, ahol minden földi jóval ellátta a vizitelő skót királyt és édesanyját. Nagyjából négyszáz évvel később, az 1920-as években pedig kezdett elterjedni a szafari, amely szintén a mai glamping elődjének tekinthető.

 

glamping kemping jurta
Kapcsolódó cikkek