Cégvilág

Jó hír a teherautósoknak: változik a bírságolás

November 12-től megváltoznak a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó bírságolási szabályok, ezután három idősáv szerint állapítják meg a bírság mértékét.

November 12-től megváltoznak a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó bírságolási szabályok, és a módosított jogszabály az eddigiektől eltérően jogosulatlan úthasználat esetén figyelembe veszi a jogosulatlanság időbeliségét, és három idősáv szerint állapítja meg a bírság mértékét. Ez lehetővé teszi, hogy az úthasználó a hiba észlelését követően rövid időn belül korrigálni tudjon, és így mentesüljön a nagyobb bírság megfizetésétől.

A rendelet a bírságtételeket azon elv szerint osztja három különböző kategóriába, hogy a jogosulatlan úthasználat első észlelését követő 8 órás idősávon belül történtek-e további szabályszegések. Ez alapján az úthasználó mérsékelt, normál vagy emelt bírságösszegre számíthat.

A változás a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) szerint még inkább indokolttá teszi a 2015 júliusa óta elérhető bírságriasztás funkciót, amelynek aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak, hogy elkerülhető legyen a sorozatos bírságolás.

Fotós: Bús Csaba

A szolgáltatás a HU-GO rendszerben regisztrált úthasználók számára érhető el, akár viszonylati jegy váltásával, akár fedélzeti eszköz segítségével tesznek eleget útdíjfizetési kötelezettségüknek. Alapbeállításként inaktív, a regisztrált felhasználóknak kell bekapcsolniuk HU-GO profiljukban. A riasztás funkciót a fuvarozók által használt gépjárművek 71,5 százalékában aktiválták eddig, tavaly ugyanez az arány még csak 60 százalék volt.

A rendszer figyelmeztető jelzése több okra vezethető vissza. Hibásan megadott felségjel, rendszám vagy díjkategória ugyanúgy állhat a háttérben, de az is elképzelhető, hogy fedélzeti eszköz (OBU) használata esetén azért érkezik üzenet, mert az észleléstől számított 30 percen belül nem érkeztek be adatok a NÚSZ rendszerébe az úthasználati jogosultság megváltásával kapcsolatban. Emellett arra is figyelmeztethet, hogy a járműben használt OBU az észlelés időpontjában az érvénytelenített fedélzeti eszközök nyilvántartásában szerepelt, és a díjköteles útszakasz használatának megkezdése előtt más módon (viszonylati jegy váltásával) sem keletkezett úthasználati jogosultság.

teherautó bírság Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató jogosulatlan úthasználat
Kapcsolódó cikkek