Cégvilág

Lassulhat a kereslet bővülése az OPEC tagországok nyersolaja iránt

Nem merte megbecsülni az olaj éves átlagárát az OPEC az idei éves jelentésében. Azt viszont közölte: a vártnál lassabban nőhet az igény a szervezet tagállamai által kitermelt olajra.

A globális olajigény a 2030-as évek második felében tetőzhet – áll a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tegnap kiadott éves jelentésében. Pontos évet nem adott meg a szervezet, az elemzés szerint 2040-re napi 111 millió hordóra érhet a kereslet, amelyből az OPEC részesedése 46 százaléknyi lehet. A kartell hangsúlyozta azonban, hogy az elektromos autók előreláthatóan a vártnál nagyobb ütemben terjednek el a lakosság körében, ez pedig előrébb hozhatja a szükséglet tetőzését.

Az elektromos autók pár év alatt drága és nem praktikus termékből egy, a fogyasztók számára hasznos és megengedhető megoldássá váltak – áll a jelentésben. Ennek ellenére a rövid távú előrejelzéseket emelte a szervezet: 2022-re a globális igény napi 102,3 millió hordóra nő, ez 2,2 millióval több, mint az előző évi elemzésben. Az OPEC tagállamai által kitermelt olaj iránti globális szükséglet viszont a korábbi várakozásoknál lassabb ütemben nőhet a következő években: 2019-ben a kereslet napi 33,1 millió hordóra nőhet, míg a tavalyi jelentés még 33,7 millió hordóról szólt.

Forrás: AFP

Az OPEC megemelte előrejelzését a palaolajra vonatkozóan is. A globális kitermelés 2020-ra elérheti a napi 7 millió hordót, tíz évvel később pedig a napi 9,2 milliót. Tavaly még azt jósolta a szervezet, hogy 2020-ra csak 4,5 millió hordó lesz a kitermelés, de a várakozásokat felülmúló amerikai kitermelésbővülés miatt ezt jelentősen emelték. Az Egyesült Államok mellé Argentína és Oroszország zárkózhat fel mint a legnagyobb kitermelők az OPEC szerint.

A jelentésből viszont kimaradt az idei év végi vagy az idei átlagos olajárra vonatkozó előrejelzés. A tavalyi jelentés még 65 dolláros hordónkénti árat jelölt meg 2021-re. Ennek hátterében az állhat, hogy az olaj hordónkénti ára az elmúlt egy hónapban csaknem 15 százalékot emelkedett, és több mint kétéves csúcsra ért. Az OPEC vélhetően nem akart piacbefolyásoló előrejelzésekkel élni, nem akarta megszakítani a váratlan és gyors emelkedést. Mohammad Barkindo főtitkár viszont a jelentésben egyértelműsítette a kapcsolatot az olajár emelkedése és az OPEC kitermeléscsökkentési megállapodása között.

Az egyezmény jelen állás szerint márciusig marad hatályban. A részes államok nyilatkozatai alapján azonban vélhetően meghosszabbítják. Korábban az OPEC informális vezetője és legnagyobb kitermelője, Szaúd-Arábia kijelentette, hogy támogatja a meghosszabbítást, valamint a szervezeten kívüli legnagyobb kitermelő, Oroszország is jelezte részvételi szándékát. Legutóbb a hétvégén a megállapodás alól kivételt jelentő OPEC-tag, Nigéria is közölte, hogy egyre nő az egyetértés a szervezet tagjai között a meghosszabbítást illetően.

Az amerikai Határidős Árutőzsde-felügyelet (CFTC) legfrissebb COT- jelentéséből kitűnik, hogy a befektetési alapok tovább vásárolták az olajat és az olajszármazékokat, a két kategóriában az együttes nettó long pozíciók száma február óta a legmagasabb. Csak az elmúlt egy hétben több mint 56 ezer long pozíciót nyitottak, ami csaknem 13 százalékos heti bázisú emelkedéssel majdnem 503 ezerre nőtt. A Brent olajban lévő nettó long pozíció új rekordot ért el, és a WTI long pozíciója is jelentősen növekedett.

 

kereslet OPEC tagországok olaj
Kapcsolódó cikkek