Cégvilág

Nőtt a ráfordítások értéke és a jövedelem

A mezőgazdaság kibocsátása 2016-ban megközelítette a 2,6 ezer­milliárd forintot. Százforintnyi kibocsátáshoz 58 forintnyi ráfordításra volt szükség.

Folyamatosan emelkedik 2012 óta a mezőgazdaság kibocsátása és bruttó hozzáadott értéke. Folyó áron a kibocsátás 2016-ban megközelítette a 2,6 ezermilliárd forintot, a bruttó hozzáadott érték pedig az 1,1 ezermilliárdot – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A kibocsátás volumene 9,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, ebben a gabonafélék és az ipari növények termésnövekménye játszott döntő szerepet. Az állattenyésztés volumene enyhén csökkent. A ráfordítások volumene és a jövedelem nőtt, a támogatások összege lényegében nem változott az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A fizetett munkaerő-ráfordítás évek óta emelkedik, a teljes felhasznált munkaerő-mennyiség csökken.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Növénytermesztési és kertészeti termékekből 1562 milliárd forint kibocsátás keletkezett tavaly, ami az előző évinél 7,6 százalékkal volt több. Gabonából 692 milliárd, ipari növényekből 380 milliárd forintot tett ki ez az érték. Utóbbiak közül a jelentős arányt képviselő napraforgó kibocsátása 218 milliárd, a repcéé 103 milliárd forint volt. A friss zöldségek 182 milliárd, a friss gyümölcsök, a szőlő és a bor 153 milliárd forinttal járultak hozzá a teljes kibocsátáshoz.

Az élő állatokból és az állati termékekből 839 milliárd forint kibocsátás keletkezett, kevesebb, mint az előző évben. Az élő állatok kibocsátása 604 (ezen belül a baromfié 267, a sertésé 219) milliárd forintot, az állati termékeké 235 (közülük a tejé 142, a tyúktojásé 53) milliárd forintot tett ki. A termelőknek nyújtott mezőgazdasági szolgáltatások értéke 131 milliárd, a nem elkülöníthető nem mezőgazdasági másodlagos tevékenységeké – mint például a hús-, tej-, gyümölcs- és zöldségfeldolgozás – 56 milliárd forint volt. Ez utóbbiak a teljes bruttó kibocsátás mindössze 2,2 százalékát képviselték. A mezőgazdaság összkibocsátásán belül a növénytermesztés részaránya 60, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 32 százalék volt, a 2011–2015. évek átlagához képest nincs változás.

Tavaly a termékek előállítására és a szolgáltatások nyújtására fordított folyó termelőfelhasználás 1513 milliárd forint volt (piaci beszerzési áron), 2,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A ráfordítások volumene 4,3 százalékkal bővült 2015-höz képest. A jelentősebb tételek közül a műtrágya-felhasználás 13, a takarmányfelhasználás 3,5, a növényvédőszer-felhasználás 1,5 százalékkal nőtt, a mezőgazdasági szolgáltatási díjak 2, az energiára, kenőanyagra költött ráfordításokéi viszont 3,5 százalékkal csökkentek.

A kibocsátás és a folyó termelőfelhasználás különbözeteként megkapott bruttó hozzáadott érték 2016-ban folyó áron 1074 milliárd forint volt, 6,6 százalékkal több, mint az előző évben, volumene 17 százalékkal nőtt. A teljes kibocsátáson belül a bruttó hozzáadott érték aránya 42 százalékot tett ki, azaz 100 forintnyi kibocsátáshoz 58 forintnyi ráfordításra volt szükség. Ez az arány meghaladta az elmúlt öt év átlagát.

gabonafélék mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek