Cégvilág

Aprózzák az Alteo részvényeit

Mikulás napján aprózzák fel az Alteo részvényeit. A darabolás után tovább emelkedhet az árfolyam.

December 6-án lehet először kereskedni az Alteo felaprózott részvényeivel. A társaság egyenként 100 forint névértékű, A sorozatú törzsrészvényeit ugyanis 12,5 forintosra alakították át, és az eddigi 2,05 millió helyébe 16,4 millió részvény lép a tőzsdére Mikulás napján. Az átalakításról még a november 8-i rendkívüli közgyűlésén döntött az Alteo.

Mivel az átalakítás automatikus, a részvényeseknek nem lesz különösebb tennivalójuk. Fontos azonban tudni, hogy a társasági esemény értéknapja december 8. Azok a részvénytulajdonosok jogosultak a társasági esemény értéknapján az átalakított 12,5 forint névértékű Alteo-törzsrészvényekre, akiknek december 7-én, vagyis a társasági esemény fordulónapján 100 forint névértékű, A sorozatú Alteo-törzsrészvények vannak nyilvántartva az értékpapírszámlájukon. Minden A sorozatú, 100 forint névértékű Alteo-törzsrészvény után

8 darab A sorozatú, 12,5 forint névértékű Alteo-törzsrészvényt írnak jóvá.

A BÉT tegnap újabb fontos részletekről tájékoztatta a befektetőket. Az egyik, hogy az Alteo törzsrészvényeinek a december 6-i tőzsdenapra vonatkozó bázisárát a kibocsátó részvényeinek a december 5-i tőzsdenapon kialakult záróárának nyolccal történő osztásával és annak a legközelebbi egész számra történő kerekítésével határozza meg. Az így kialakult bázisár értékét a december 5-i tőzsdenap végén teszi közzé a BÉT. Egyúttal a kibocsátó törzsrészvényeire vonatkozó le nem járt, illetve nem törölt ajánlatokat törlik a december 5-i tőzsdenap lezárása után.

Az Alteo terméklistája is módosul december 6-án. Nemcsak az azonnali piacot, hanem a határidős kontraktusokat is érintik a változások. Az Alteo határidős kontraktusa esetében is az új azonosítóra változik a terméklista, a kontraktus mérete 10 ezer forint össznévértéknek felel meg, s az árlépésköz 800 forint lesz.

Bár a felaprózás után az eddigi hazai tapasztalatok szerint az úgynevezett kispapírok vegyesen teljesítettek, az Alteo egészen remek hónapokat tudhat maga mögött, hiszen a tavaly őszi 4630 forintos IPO óta idén október 20-án 5490 forintos árfolyammal historikus csúcsra futott a kurzus. Egy kisebb korrekció után, november közepén újra nekilendült, majd a napokban megütötte az 5400 forintos szintet, s azóta is a közelében jegyzik a kispapírok piacán jelentősnek mondható forgalommal, vagyis az érdeklődés folyamatos az Alteo iránt.

Kérdés persze, hogy a darabolás után mennyivel nő a forgalom, s vajon újabb történelmi magaslatokra emelkedik-e a kurzus. Segítheti a részvényt a kispapírokat mostanában övező felfokozott figyelem, jól jöhet a Mikulás-rali, s az sem elhanyagolható szempont, hogy stabilan jól teljesít a cég. Az árfolyam-emelkedés ellen szól viszont a papír eleve magas értékeltsége, s azért sem árt az óvatosság, mert a piac egy lassan kilenc éve tartó emelkedő trendben van.

Az Alteo alternatív energetikai beruházásokra

fordítja a tőzsdén bevont forrásokat

Ezek is érdekelhetik