Cégvilág

Aukciók sora az élénkülő kortárs piacon

A karácsony előtti árverések sorában több, kizárólag kortárs anyagot felvonultató esemény is zajlott.

A kortárs aukciós piac is az élénkülés jeleit mutatja, Budapesten a karácsony előtti árverések sorában több, kizárólag kortárs anyagot felvonultató esemény is zajlott. A Contempo Auctions negyedik alkalommal jelentkezett, elindult a Dobossy Aukciósház, amely a fiatal képzőművészek bemutatkozását és a kezdő gyűjtőket kívánja segíteni a jövőben, és 15 év után először a BÁV is újra rendezett kortárs árverést, mert jelentős gyűjtői és befektetési potenciált lát ebben a szegmensben. A Contempo árverésén a legmagasabb áron elkelt tételek a következők voltak: Tóth Menyhért Falusi idill című olajfestménye 3 millió forintért, Erdély Miklós Kosztolányi című, vegyes technikás papíralapú munkája 1985-ből ugyancsak 3 millióért, Bak Imre 2012-es Áttörés című vászna 1,8 millió forintos leütési áron és Vajda Júlia Alakok című olajfestménye 1,6 millió forintért.

A BÁV-nál Bada Dada Pigvin labdázik holdtöltekor a rókával című képe 240 ezerért szerepelt / Forrás: VG

A Dobossy Aukciósháznál is szerepelt Erdély Miklóstól egy grafikai tétel, az 1980-as Böröcz fúr, amely 1,4 millió forintért kelt el. Gyarmathy Tihamér 1971-es Növekedés című olajfestménye 2 millió forintot, Kupcsik Adrián 2004-es, bicikliversenyt ábrázoló vászna 900 ezer forintot, El Kazovszkij Akvárium IV. című hetvenes évekbeli munkája 850 ezer forintot ért.

A BÁV-nál a legmagasabb, több mint négyszeres áron, 1,7 millióért az új avantgárd egyik kiemelkedő alkotójának, a Kossuth-díjas Molnár Sándornak Dél című festménye kelt el. Elsősorban a neves művészek alkotásai szerepeltek jól. Szépfalvi Ágnes munkássága főként a férfi-nő kapcsolatot boncolgatja, ezt a tematikát képviseli az Angolvörös és kékesszürke forgatás című 2002-es képe is, amely 1,5 millió forintért talált gazdára. Hincz Gyula Aktok című alkotását szintén 1,5 millió forintért adták el. Jól szerepeltek az aukción feLugossy László képei is, a Vonatra várva című képe 1,3 millió forintért került új gyűjteménybe. A Körforgás című ef Zámbó István-mű 560 ezer forintos áron kelt el. Bukta Imre festményei közül Dezső, a harangozó című alkotásáért közel félmillió forintot adtak, és népszerűek voltak Hajdú Kinga hiperrealista csendéletei is.

aukciók BÁV
Kapcsolódó cikkek