Cégvilág

Feleződött lemaradásunk mértéke

Elkezdtünk felzárkózni az internethasználatot tekintve az uniós átlaghoz, de még jócskán van elmaradásunk – derül ki egy friss KSH-kiadványból.

Az uniós tagállamok lakosságának átlagosan 82 százaléka volt (három hónapon belüli) internethasználó 2016-ban – derül ki a központi Statisztikai Hivatal infokommunikációs technológiák és szolgáltatások helyzetével foglalkozó kiadványából. Az internethasználók aránya Magyarországon 79 százalékos volt, ami 3 százalékponttal kevesebb, mint az EU28 átlaga, a lemaradásunk mértéke azonban az előző évihez képest a felére csökkent.

Forrás: Shutterstock

A tagországokban 2016 végén ezer lakosra vetítve Dániában (428), Franciaországban (424) és Hollandiában (422) fizettek elő a legtöbben helyhez kötött széles sávú internetre. Magyarország az uniós rangsorban a 19. helyen állt, 285 előfizetés jutott ezer főre. Tavaly év végén az uniós vállalkozások 67 százaléka használt széles sávú mobilkapcsolatot. Ez az arány hazánkban 2 százalékponttal haladta meg az EU átlagát.

A vállalkozások továbbra is a helyhez kötött széles sávú kapcsolatot veszik igénybe a leginkább, ez a kapcsolattípus az uniós cégek 92, a magyarországiak 88 százalékánál található meg, a lemaradásunk 2 százalékponttal csökkent az előző évhez képest. Az unióban a másodpercenkénti 2 és 10 megabit (Mb/s) közötti letöltési sebesség a legelterjedtebb, a vállalkozások 28 százaléka ezzel rendelkezett, ugyanakkor szintén meghatározó a 10 és 30 Mb/s közötti letöltési sebesség használata is.

Magyarországon közel minden harmadik vállalkozás a 10 és 30 Mb/s közé eső letöltési sebességű internetkapcsolatot használta, ami 6 százalékponttal meghaladja az EU átlagát. A közösségben átlagosan a vállalkozások 77 százaléka rendelkezett honlappal. A legnagyobb arányban a finn és a dán (95, illetve 93 százalék), legkisebb mértékben a bolgár és a román (51, valamint 42 százalék) vállalkozások működtettek honlapot. A magyar vállalkozások kisebb része (68 százalék) élt az internet adta lehetőségekkel, mint az uniós átlag, ezzel hazánk az uniós rangsor alsó harmadában helyezkedett el.

KSH internethasználat
Kapcsolódó cikkek