Cégvilág

Januártól változásra kell számítani a Postán

2018. január 1-től változnak a postai csekkbefizetéseknél a Posta pénzmosás megelőzéssel kapcsolatos feladatai. Bankkártyás fizetésnél okmányok bemutatása nélkül lehet majd csekkeket befizetni, de a jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb lesz.

Az új pénzmosás megelőzési szabályok alapján a Magyar Posta ügyfelei okmányok nélkül fizethetik be csekkjeiket bankkártyás csekkbefizetéssel, illeték, bírság csekkek és – 300 000 forintig – áru, szolgáltatás ellenértékének megfizetése esetén. Szükség lesz azonban okmányok bemutatására ügyfeleink készpénzes fizetéseihez: áru, szolgáltatás ellenértékének fizetése esetén 300.000 forint összeghatártól, egyéb esetben értékhatár nélkül, nemzetközi postautalvány feladásakor 300 000 forinttól – hívja fel a figyelmet a Magyar Posta.

A sárga és a fehér csekkek bankkártyával történő fizetésekor 2018. január 01-től – összeghatárra vonatkozó korlátozás nélkül – nincs szükség adatrögzítésre, a Posta nem kéri az ügyféltől okmányai bemutatását sem.

Az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására, akkor sem, ha készpénzzel fizet az ügyfél.

Forrás: MW

Ugyanígy nem igényel azonosítást az FM jelzésű (áru- és szolgáltatás ellenértékének megfizetésére szolgáló) csekkek befizetése 300 000 forintos összeghatárig. 300 000 forint felett 2 500 000 forintos határig a Posta egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez, az ügyfél azonosításával, törvényben meghatározott adatainak felvétele mellett.

2 500 000 forint feletti befizetés esetén normál átvilágítás szükséges. Ez esetben az ügyfélnek számolnia kell az ügyfél-azonosítás során – adatai felvételén túl – azzal, hogy okmányait a Posta lemásolja, valamint a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia.

Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen; az ezzel kapcsolatos korlátozásokról a Posta érintett pénzforgalmi szolgáltatásának Általános Szerződési Feltételeiben tett közzé tájékoztatást. A Posta az ebbe a körbe tartozó befizetéseik bankkártyás fizetését, vagy a kijelölt postahelyek valamelyikének felkeresését javasolja.

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb – figyelmeztet a közlemény. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt. 300 000 forinttól 2 500 000 forintos határig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, úgy a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

azonosítás okmányok sárga csekk Magyar Posta
Kapcsolódó cikkek