Cégvilág

Távol-keleti hajrában a Kürt

A kínai Szilícium-völgynek számító Sencsen (Shenzhen) város befektetésösztönző vállalatával, az Invest Shenzhennel kötött együttműködés keretében a Kürt csoport úgynevezett big data alapú megbízás előtt áll Kínában.

A két magyarországnyi lakosú Sencsen Luohu kerülete egészségügyi adatainak feldolgozásával és elemzésével olyan mintaprojekt jöhet létre a magyar cég segítségével, amely kiterjeszthető lesz a járvány- és népegészségügyi kimutatások adatszolgáltatásaira, és országosan is szabvánnyá válhat Kínában. Az országban óriási az igény a nagy méretű adatállományok feldolgozását lehetővé tevő technológiákra, vagyis a big data megoldásokra. Kínában szigorú a járvány- és az egészségügyi adatok nyilvántartása, a kormányzat célja pedig az, hogy mindez rendszerezett és feldolgozhatóvá tett betegadatokkal működjön.

A Sencsenhez tartozó Luohu kerület hat kórházából, valamint nagyszámú rendelő- és egészségügyi szolgáltató intézményéből létrehozott kórházcsoport tagjai egy közös platformot használnak az adatfeldolgozásra. Ezt az évente közel 600 ezer fekvő- és 10 millió járóbeteg kiszolgálását segítő rendszert tenné a Kürt továbbfejleszthetővé, a szakemberei által létrehozott big data megoldásokkal.

Ahhoz, hogy mindez megfelelően felépíthető és fejleszthető legyen, a jelenlegi merev adatszerkezeteknél lényegesen rugalmasabbakra van szükség – olvasható a cég közleményében. A megvalósítást követően olyan mintaprojekt jöhet létre, amely a kerületen túllépve akár az országos rendszer működésének szabványává is válhat. A Kürt az elmúlt években több sikeres tárgyalást folytatott a Távol-Keleten, Vietnamban már megbízható partneri státusa van.

adatfeldolgozás Invest Shenzhen Kürt big data
Kapcsolódó cikkek