Cégvilág

Az amerikai cégek sorra jelentik be a béremeléseket

A Walmart Stores Inc. csütörtökön bejelentette, hogy az új belépők minimális órabérét 11 dollárra emeli, tekintettel az utóbbi 30 év legnagyobb amerikai adócsökkentésére – írja a Reuters. Ezzel nincs egyedül a cég, hiszen az AT & T Inc, a Wells Fargo & Co és a Boeing Co már mind megtették béremelési javaslataikat.

A Walmart Stores Inc. csütörtökön bejelentette, hogy az új belépők minimális órabérét februártól 11 dollárra emeli, tekintettel az utóbbi 30 év legnagyobb amerikai adócsökkentésére – írja a Reuters. A bejelentés szerint a vállalat a munkavállalók szülési szabadsága, valamint az őket, mint szülőket megillető távollét idejére járó kifizetéseket is növelni fogja. Emellett minden munkavállaló egyszeri készpénzes (maximum ezer dollár) bónuszt kap, amelynek összege attól függ, hogy ki mennyi időt töltött a cégnél.

NOTIMEX/FOTO/ESPECIAL; Forrás: AFP. A katasztrofális időjárási helyzet dacára van minek örülniük az amerikai munkavállalóknak.

A bérnövekedés és a bónusz több mint egymillió amerikai órabérért foglalkoztatott munkavállalót érint.

A Walmart bejelentése nem az első ilyen jellegű hír volt, hiszen az AT & T Inc, a Wells Fargo & Co és a Boeing Co már mind magasabb bért ígértek a munkavállalóinak, miután a republikánus irányítású amerikai kongresszus a múlt hónapban elfogadta az új adótörvényt, amely a vállalati adókulcsot 35-ről 21százalékra csökkentette.

Az adótörvény kapcsán Donald Trump elnök és republikánus társai azzal érveltek, hogy a nagy társasági adócsökkentés előnyökkel jár majd a munkavállalók számára, és nagyobb befektetésekre készteti az amerikai vállalatokat.

Az adóreform értékelésének még csak a korai szakaszában vagyunk – nyilatkozta Doug McMillon, a Walmart Stores Inc. elnök-vezérigazgatója. Az adótörvény mindenesetre lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy globálisabban versenyképesebbé váljanak, és hogy felgyorsítsák az Egyesült Államok javát is szolgáló beruházási terveiket – egészítette ki nyilatkozatát a vezérigazgató.

A bérnövekedés körülbelül 300 millió dollárba fog kerülni a cégnek a tervek teljes megvalósulása esetén, és ez az összeg már beépült a következő pénzügyi év tervszámaiba – tette hozzá.

A vállalat 2015-ben emelte a minimális órabért 9 dollárra. 2016-ban pedig meghirdette, hogy a belső képzési programot befejezett alkalmazottak 10 dollár minimális órabérre jogosultak. A kiskereskedelmi társaság körülbelül 2,7 milliárd dollárt költött a bérek növelésére az elmúlt években.

adócsökkentés adóreform Donald Trump walmart béremelés
Kapcsolódó cikkek