Cégvilág

Jöhet a világ legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása

A Saudi Aramco átalakult részvénytársasággá – jelentette be a szaúd-arábiai kormány pénteki határozatában. Ezzel újabb akadály hárult el az év második felére tervezett IPO útjából.

Alig telt el néhány nap az évből és a szaúdiak máris bejelentették, hogy a Saudi Aramco átalakult részvénytársasággá – írja a Handelsblatt. A szaúd-arábiai állami olajcég még az idén tőzsdére akar menni és a megfelelő jogi forma felvétele fontos jelzés a piacok számára, mivel korábban kétségek merültek fel a többször beharangozott terv megvalósulásával kapcsolatban.

A világ legértékesebb vállalatának tartott Aramcóért tülekednek a tőzsdék
Forrás: AFP/Ian Tiberlake

Pénteken jelent meg a szaúd-arábiai kormány határozata, amely nyilvánosságra hozta ezt a jelentős előrelépést, így újabb akadály hárult el az év második felére tervezett IPO útjából.

A döntés, illetve annak megjelentetése egyben válasz azokra a piaci spekulációkra is, amelyek szerint a kibocsátást elhalaszthatják vagy vagy leállíthatják. A szaúdi királyság kormánya az Aramco maximum öt százalékát akarja eladni, és ebből 100 milliárd dollár bevételt tervez. Az IPO része annak reformcsomagnak, amelynek célja Szaúd-Arábia olajfüggőségének csökkentése.

Az Aramco elsődleges részvénykibocsátásával 2018 előreláthatólag a globális IPO-piac rekordéve lehet.

IPO Saudi Aramco olajvállalatok Szaúdi-Arábia
Kapcsolódó cikkek