Cégvilág

Jól jövedelmez Trumpnak az elnökség

Jelentős üzleti hasznot húz Donald Trump abból, hogy ő az amerikai elnök: 64 rendezvényt tartottak 2017-ben kereskedelmi szervezetek, külföldi kormányok, vállalatok, republikánus jelöltek a tulajdonában lévő ingatlanokban.

Jelentős üzleti hasznot húz Donald Trump abból, hogy ő az amerikai elnök: 64 rendezvényt tartottak 2017-ben kereskedelmi szervezetek, külföldi kormányok, vállalatok, republikánus jelöltek a tulajdonában lévő ingatlanokban – derült ki a Public Citizen nevű nonprofit szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből, amely az Eladó elnök címet viseli.

Lehetetlenség nem arra a következtetésre jutni, hogy ezeket a rendezvényeket azért tartották Trump ingatlanjaiban, mert be akartak férkőzni az elnök kegyeibe. Egyszerűen hihetetlen, hogy mindannyian ennyire vonzódnának a Trump márkanévhez

– mondta Robert Weissman, a szervezet elnöke.

A legnépszerűbbnek tavaly a washingtoni Trump-szálloda bizonyult
Forrás: Shutterstock

A legtöbb eseményt Szaúd-Arábia rendezte az elnök Washingtonban, Floridában és más helyeken lévő luxusingatlanjaiban. Egyetlen szaúdi PR-cég 270 ezer dollárt költött a rijádi kormány nevében a washingtoni Trump International Hotelben tartott rendezvényre. Ez a szálloda alig néhány saroknyira van a Fehér Háztól, és a legnépszerűbb az elnök ingatlanjai közül: a Reuters beszámolója szerint itt tartották a vizsgált 64 rendezvénynek több mint a felét. A szaúdiakon kívül a külföldi ügyfelek között található Malajzia, Kuvait és Törökország. Republikánus kampányrendezvényekért több mint 305 ezer dollárt fizettek tavaly – ismertette a jelentést az NBC News. A többi között olaj- és bányászati vállalatok, e-cigaretta-gyártók, egyetemi amerikaifutball-csapatok is Trump szállodáit választották különböző események színhelyéül. A jelentésből nem derül ki, hogy összesen mennyit fizettek a 64 rendezvényért.

Sem a Fehér Ház, sem a Trump Organization nem kommentálta a jelentést. Trump a beiktatása előtti napon lemondott a nevét viselő és az ahhoz kapcsolódó több mint négyszáz vállalat vezetéséről, és irányításukat átadta a fiainak, Donaldnek és Ericnek. A Public Citizen kutatási igazgatója, Alan Zibel szerint azonban nem határolódott el eléggé a cégbirodalomtól. Eddig fél tucatszor perelték be Trump különböző érdekeltségeit érdekellentétekre és diszkriminációra hivatkozva.

Trump-birodalom Donald Trump szállodák
Kapcsolódó cikkek