Cégvilág

Megmenekült az Airbus óriásgépe

Az Airbus A380-as repülőgéptípus számára létfontosságú megrendelésre került pecsét, mivel az Emirates egyszerre 20 darabot vásárol a bizonytalan jövőjű óriásgépből. A kétszintes jármű gyártása ezzel 2029-ig biztosított lehet.

Az öbölbéli Emirates légitársaság megállapodott az Airbus európai repülőgépgyártóval, hogy 20 darab Airbus SE A380 óriásgépet (superjumbo) vásárol. A repülők együttes értéke listaáron eléri a 9 milliárd dollárt.

Ezzel a repülőgéptípus számára létfontosságú megrendelésre került pecsét, hiszen éppen ezen a héten jelentette be az Airbus, hogy a megrendelések elmaradása miatt felmerült a géptípus gyártásának teljes leállítása is.

Egy már az Emirates színeire festett Airbus A380-800 óriásgép
Forrás: AFP

A dubaji székhelyű Emirates légitársaság már alá is írta a repülőgép-vásárlásról szóló egyetértési megállapodást, és egyben opciót szerzett 16 további repülő megvásárlására. A repülőgépeket 2020-tól kezdik szállítani, de a hajtóműopciókat a felek még mérlegelik – írja a Bloomberg.

A repülőgépgyártó a Twitteren jelentette be a megállapodás tényét.

Glad to announce a commitment from @Emirates for 20 #A380 & 16 options, worth US$16 billion at latest list prices. The A380 has contributed enormously to the airline's growth and success while delighting passengers with a spacious, quiet cabin. https://t.co/yURhYChklZ #iflyA380 pic.twitter.com/OfyWCodzJ6

— Airbus (@Airbus) 2018. január 18.

A már eddig is a legtöbb A380-as óriásgépet megvásároló Emirates többször megtorpant az ügylet megkötése során, ezzel kétségessé téve a kétszintes jármű jövőjét, mivel a típusra két éven keresztül egyáltalán nem érkezett új megrendelés.

Ha a légitársaság az összes repülőgépet átveszi, az ügylet 2029-ig biztosítja a termelés fennmaradását

– mondta az Airbus szóvivője. A cég részvényei 2,4 százalékkal emelkedtek a hírre, délelőtt fél 12 körül pedig 1,8 százalékos pluszban álltak a párizsi tőzsdén.

https://www.vg.hu/vallalatok/keshegyig-meno-harc-az-airbus-es-a-boeing-kozott-747423/

Airbus légi közlekedés Emirates Airline airbus a380
Kapcsolódó cikkek