Cégvilág

Kevesebb lakást vesznek az amerikaiak

A várakozásokkal ellentétben a decemberi csökkenés után januárban is esett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban – közölte szerdán az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors.

Az aláírt szerződések száma alapján januárban éves szintre kivetítve 3,2 százalékkal, 5,38 millióra esett vissza a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma – közölte az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán. Az elemzők arra számítottak, hogy a decemberi 5,57 millióval szemben 5,6 millió lakás cserél gazdát.

New York-i használt lakások
Forrás: AFP

Szakértők hangsúlyozzák, hogy a forgalom csökkenése nem a kereslet lanyhulásának tudható be, hanem a kínálat szűkösségének, és az ennek következtében emelkedő lakásáraknak, ami miatt az első ízben saját otthont vásárolni akarók egy része kiszorul a piacról. Az átlagos lakásárak egy év alatt 5,8 százalékkal mentek fel, és januárban elérték a 240 500 dollárt.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést. A teljes lakásforgalom mintegy 90 százalékát a használtlakás-forgalom teszi ki.

Decemberben még emelkedett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban.

 

használtlakás-értékesítés Amerikai Egyesült Államok amerikai lakásértékesítés
Kapcsolódó cikkek