Cégvilág

Nagy gyomrost kaptak a Teslától a német prémiumgyártók

A Tesla Model S a legfelső kategóriában megelőzte a Mercedes S-osztályú járműveit és a BMW 7-es sorozatát. Ez felér egy jól irányzott gyomrossal a német autógyártók számára – írta az Automotive News Europe szaklap.

Tavaly a Tesla elektromosautó-gyártó Európában több darabot tudott eladni csúcsmodelljéből, mint a Mercedes vagy a BMW. Ezt jelentette be az Automotive News Europe szaklap a Jato piackutató intézet adatai alapján.

A német prémium autógyártók számára az amerikai Tesla kihívása már régóta több mint kellemetlen. A középkategóriás autók piacán ugyan a kaliforniaiak még nem tudják megszorongatni a németeket, de a legjobban jövedelmező luxuskategóriában már simán elhódítják a német gyártók vagyonos vevőit.

A Tesla Model S az új király a luxuskategóriában, legalábbis Európában
Forrás: AFP/Emmanuel DUNAND

A Tesla Model S autókból az elmúlt évben Európában 16 132 darabot értékesítették, ami komoly, 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A német csúcsmodellek azonban sokkal nehezebben boldogultak – a Mercedes-Benz még növelni tudta az S-osztály értékesítését (3 százalékkal), összesen 13 359 darabot adtak el belőle, a BMW 7-es sorozatának eladása viszont 13 százalékkal esett vissza 11 735 darabra.

A kaliforniaiak a gyorsan növekvő SUV-piacon is támadnak, a Tesla Model X autóiból 12 ezret adtak el tavaly, amivel utolérték a Porsche Cayenne-t. És habár például a BMW X6-ot még nem hagyták maguk mögött,

már elég riasztó a német autógyárak számára, hogy a kicsi, de „okos” márkák a hazai piacon legyőzhetik őket

- jegyezte meg Filipe Munoz, a Jató piackutatója.

BMW X6 Mercedes-Benz S-osztály felső kategóriás luxuskategória BMW 7 Tesla Model S Porsche Cayenne
Kapcsolódó cikkek