Cégvilág

Prágában megnyílt az első pénztáros nélküli önkiszolgáló bolt

Éjjel-nappal nyitva tartó, pénztárosok nélküli, önkiszolgáló üzletet létesített az internetes kereskedelemmel foglalkozó Alza Prágában. A bolt működtetési költsége kevesebb, mint a fele a hagyományos üzletekének – közölte a vállalat magyarországi képviselete. Amennyiben a projekt sikeres lesz a cseh fővárosban, nemsokára Magyarországon is ilyen boltot nyithat a cég.

Közel 200 ezer euróból, mintegy 62 millió forintból létesített az Alza éjjel-nappal nyitva tartó, pénztárosok nélküli, önkiszolgáló üzletet Prágában, amelynek működtetési költsége kevesebb mint a fele a hagyományos üzletekének – közölte az internetes kereskedelemmel foglalkozó cég magyarországi képviselete.

Tájékoztatásuk szerint az üzlet az egyedi beruházásnak köszönhetően naponta több mint ezer vásárlót tud kiszolgálni 40 olyan szekrénnyel, amely több 100 különböző méretű termékkiadó fiókkal rendelkezik.

A Flora metróállomás melletti boltban a vásárlók a fogadó helyiségben lévő számítógépen adhatják le rendeléseiket, a termékeket pedig kártyás vagy online fizetést követően vehetik át abból a fiókból, amelyhez egy üvegajtón átlépve különböző színű LED égők kísérik.

A rendelés leadásához, illetve a termék részleteiről a boltban elhelyezett számítógépeken videóterminálon keresztül, a termékszegmens szakértőjétől lehet segítséget kérni.

Kitértek arra is, hogy amennyiben a cseh fővárosban, ahol további két ilyen üzlet nyitását is tervezik, a projekt sikeres lesz, az Alza új koncepciójú üzletét más országokban – elsősorban ahol leányvállalatai találhatók, így Magyarországon – is megnyitják majd.

A cseh Alza január 31-én közzétett legfrissebb eredményei szerint tavaly több mint 820 millió eurós bevételt ért el, ami 20,7 százalékkal magasabb az előző évhez képest.

önkiszolgáló cseh főváros Prága internetes kereskedelem éjjel-nappal
Kapcsolódó cikkek